decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Arie Hut
Datum

Etixx-Quick Step: 'Ander verdienmodel ploegen' (VIDEO)

Hoe kunnen wielerploegen eigen inkomsten genereren en minder afhankelijk worden van sponsoring? Het is een van de thema's waar Bessel Kok, directielid van Etixx-Quick Step, veel over nadenkt. ,,Het inkomstenmodel is volledig afhankelijk van sponsoring", vertelt hij voor de camera van Wieler Revue. ,,Dat geeft aan hoe kwetsbaar je bent als de sponsor verdwijnt. Het dwingt je om te kijken of je toch niet moet gaan denken aan systeem waarin de teams gaan meedelen uit de inkomstenpot. Het voetbal heeft dat gedaan met de Premier League, de tennissers doen het. Dat is niet makkelijk met een sport waar het publiek niet voor hoeft te betalen, maar misschien is het nu toch wel eens tijd dat er serieus werk van gemaakt wordt."

,,Teams worden nauwelijks betaald voor optreden in koersen en ze krijgen niets van televisierechten. Je kan ook nieuwe inkomsten creëren, maar in details wil ik nog niet gaan. Het is wel hoog tijd. Je moet werken aan de stabiliteit. Je wilt bestaande inkomsten delen, ik kan me voorstellen dat daar weinig enthousiasme voor is bij bijvoorbeeld ASO. Dan moet je aantonen dat door bepaalde constructies de taart weer groter maakt, zodat alles relatief hetzelfde blijft."

,,De enige stap die nu gezet is, is dat er een groep teams zich heeft aangesloten bij Velon. Dat is op zichzelf al een prestatie: eenheid. Volgend jaar moeten er dan serieuze plannen komen, wat gaan we precies doen?"

 

http://youtu.be/FBWgFwboE4g