Bouhanni en Deignan kraaien victorie in Harrogate

Nacer Bouhanni wint de tweede etappe van de Tour de Yorkshire 2017. Lizzie Deignan zegeviert in de eendaagse vrouwenweds...

Bouhanni en Deignan kraaien victorie in Harrogate

Nacer Bouhanni heeft revanche genomen voor zijn vierde plaats van gisteren. In de tweede rit van de Tour de Yorkshire is de Franse sprinter veruit de snelste in de massasprint. Caleb Ewan, die tweede wordt, neemt de leiderstrui over van Dylan Groenewegen. Eerder op de dag wint Lizzie Deignan de eendaagse vrouwenkoers.

De tweede etappe van de Tour de Yorkshire is met een 122,5 kilometer een korte etappe. Het immer golvende landschap in het graafschap Yorkshire zorgt er echter voor dat ook de tweede rit beslist geen walk in the park is. Nadat de vier vroege vluchters zijn ingerekend volgt de ene demarrage na de andere. Steven Kruijswijk, die gisteren in de laatste kilometer ten val kwam maar daar geen last van lijkt te ondervinden, rijdt in dienst van Dylan Groenewegen de gaten steevast dicht.

Ondanks het beulswerk van LottoNL - Jumbo weet Nederlands kampioen Groenewegen het vandaag niet af te maken. In de lastige slotkilometer zit Groenewegen net te ver van achteren. Jonathan Hivert probeert de meute met een late uitval te verrassen, maar Nacer Bouhanni is ditmaal wel attent. Hij wint de massasprint met meerdere fietslengtes voorsprong op Caleb Ewan, die opnieuw tweede wordt. Hivert wordt vlak voor Groenewegen derde.

Morgen eindigt de Tour de Yorkshire met een heuvelachtige rit van Bradford naar Fox Valley.

Deignan wint vrouwenkoers na solo

Lizzie Deignan heeft de derde Tour de Yorkshire voor vrouwen gewonnen. Op het heuvelachtige parkoers tussen Tadcaster en Harrogate is de Britse renster van Boels - Dolmans veruit de sterkste. Na 122 kilometer koersen op geboortegrondkomt Deignan solo als eerste over de meet. In een achtervolgende groep wint Coryn Rivera op een minuut de sprint voor Giorgia Bronzini.

Deignan belandt na de Côte de Lofthouse in een kopgroep met ploeggenote Anna van der Breggen en de Britse Dani King. Na berenwerk van Olympische kampioene Van der Breggen schudt Deignan op een van de heuvels op veertien kilometer van de finish haar vluchtmakkers definitief af.

In de achtergrond probeert Sunweb onder aanvoering van Ellen van Dijk het gat te dichten, maar al deze inspanningen zijn tevergeefs. Deignan boekt na een solo, op goed vijftien kilometer van haar geboortehuis, haar eerste overwinning van 2017.

Foto's: Cor Vos