decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Cancellara de snelste in Oman (VIDEO)

Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) werd enigszins verrassend winnaar van de tweede etappe in de Tour of Oman. Na 195 kilometer kwam de Zwitser in Al Bustan als eerste over de streep. Alejandro Valverde (Movistar) werd tweede, Greg van Avermaet (BMC) derde. Cancellara wordt ook de nieuwe leider, hij neemt de leiderstrui over van Andrea Guardini (Astana), die gisteren de eerste rit won.

Vroeg in de koers konden vier renners een gat slaan op het peloton. Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Gatis Smukulis (Katusha), Preben van Hecke en Jef van Meirhaeghe (beiden Topsport Vlaanderen-Baloise) reden al snel vijf minuten weg. Het viertal werd verkleind toen Barbin lek reed. Hij werd al snel opgerold door het peloton.

De maximale voorsprong bedroeg met nog honderd kilometer te gaan acht minuten. Tinkoff-Saxo en Movistar zetten voor respectievelijk Peter Sagan en Alejandro Valverde knechten op kop van het peloton. Met de heuvelachtige finale voor de boeg hadden de drie koplopers op ruim twintig kilometer van de streep nog meer dan twee minuten voorsprong. Die voorsprong slonk aanzienlijk en Gatis Smukulis werd op 14 kilometer van de streep als laatste vluchter gepakt.

Op de beklimming van Al Jissah - met de top op vijf kilometer van de finish - sprong Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) als eerste weg. Hij kreeg onder andere Ben Hermans (BMC) en Jakob Fuglsang (Astana) mee. Valverde viel aan vanuit het peloton en werd gecounterd door Tejay van Garderen (BMC). Alle aanvallen leidden tot niets, een groepssprint was wat restte. Hierin was Cancellara de rapste.

https://www.youtube.com/watch?v=P0AZ9gvFrUI