decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Van Gorkom imponeert op BMX, Kimmann en Van Gendt ook door

Joris van Gorkom ging als eerste door naar de halve finale in zijn heat. Ook Niek Kimmann en Twan van Gendt plaatsten zich voor de halve finale.

Na de plaatsingsronde van gisteren, stonden vandaag de kwartfinales op het programma voor het onderdeel BMX op de Olympische Spelen. De mannen zouden vandaag aantreden, de vrouwen hadden een vrije dag aangezien de halve finales en de finale morgen plaats vinden.

Niek Kimmann kwalificeerde zich gisteren ietwat tegenvallend als achtste in de plaatsingsronde. Twan van Gendt deed het beter: hij reed de zesde tijd. Jelle van Gorkom kwam op een zeventiende stek.

Heats en runs

Vier kwartfinales dus, waarin in iedere kwartfinale acht BMX'ers aan de start kwamen. Iedere kwartfinale bestond uit drie runs. De vier per heat die aan het einde van de drie runs het minste punten hadden, hadden het beste gepresteerd. Zij zouden zich kwalificeren voor de halve finales, die morgen plaats vinden.

Kimmann moest samen met Van Gorkom meteen aan de slag. In hun heat zat onder meer Joris Daudet, die gisteren de snelste tijd neerzette. Met Nicholas Long was een andere favoriet voor de medailles ook aanwezig. Twan van Gendt startte in de vierde heat, met Amadou Mir en Sam Willoughby als voornaamste concurrenten.

Slagveld

Er stond een harde wind in de rug vanaf het lanceerplatform. Die harde wind zorgde in de eerste bocht voor veel onrust. Van Gorkom ging tekeer in zijn eerste run. Hij kwam ruim als eerste over de streep. Kimmann werd vierde.

In de tweede run gingen zowel Daudet als Kimmann enorm hard tegen de grond. De voorvork van de fiets van Kimmann was afgebroken en de Nederlandse hoop op een medaille was zwaar gehavend. De Nederlander werd zevende, terwijl Van Gorkom zijn tweede heat op rij won. Kimmann had een goede klassering in run 3 nodig, omdat hij nipt vijfde stond.

Ook in de tweede heat waren er slachtoffers te bekennen. Liam Phillips ging na zijn eerste run niet meer van start. De Canadees Nyhaug was daar de beste. The Machine Maris Strombergs, tweevoudig Olympisch kampioen, ging niet door. In de derde heat bleef iedereen heel, daar ging de Australiër Dean het beste met de drukte om.

Van Gendt

Van Gendt had iets minder geluk in zijn eerste poging. Bij het optrekken na de eerste bocht ging hij onderuit. Hij kon als zesde de streep passeren. Amadou Mir en Alfredo Campo gingen daarna echter niet meer van start. Van Gendt had daarna schoenplaatje dat los zat. Hij liet dit weer vastzetten en kon alsnog starten.

In de tweede run ging Van Gendt mee in het spoor van Willoughby. Hij eindigde tweede, waardoor hij acht punten had na twee runs. Daardoor stond Van Gendt voorlopig vierde.

Slotrun

In de laatste run moest dus alles goed lopen voor Kimmann. Hij moest vol aan de bak. Van Gorkom was onaantastbaar, die was al vrijwel zeker van de halve finale. Kimmann stond met een groepje van vier, vijf renners bij elkaar rond de tien punten. De Nederlander had er zelf elf. Hij startte goed, waar Daudet liet lopen. Van Gorkom liet Kimmann derde worden en werd zelf vierde. Zo haalde zijn landgenoot ook de halve finale.

Van Gendt stond gedeeld vierde na twee runs. Met in totaal zes BMX'ers aan de start in de laatst run, kon de Nederlander niets laten liggen. Opnieuw ging hij als een komeet uit de startblokken, om weer achter Willoughby tweede te worden. Zo gingen alle Nederlanders door naar de halve finales.