Froome grijpt de macht in Ruta del Sol (VIDEO)

Froome grijpt de macht in Ruta del Sol (VIDEO)

Chris Froome heeft een dubbelslag geslagen in de Ruta del Sol. De Britse kopman van Team Sky won de vierde etappe en nam genoeg voorsprong om de rode leiderstrui over te nemen van Alberto Contador, die op 28 seconden tweede werd.

De etappe van Maracena naar de top van de Alto de Allanadas werd net zoals eigenlijk alle andere koersen gekenmerkt door een vroege ontsnapping. Uiteindelijk maakten zeven renners zich los van het peloton. Huub Duyn (Roompot) was de enige Nederlander in de kopgroep, die verder bestond uit onder anderen Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert), Simon Geschke (Giant-Alpecin) en Romain Sicard (Europcar).

In het tweede gedeelte van de etappe reden Selvaggi en Geschke vooraan samen weg. De Duitser deed vervolgens het meeste kopwerk, maar met nog zeven kilometer te gaan kon hij zijn Italiaanse bondgenoot niet langer volgen. Selvaggi hield het daarna nog lang vol, maar op iets meer dan één kilometer voor de finish werd hij ingerekend door de favorietengroep.

Froome valt aan

In de steile slotkilometer ging Froome op de pedalen staan, waarop alleen Contador in eerste instantie een antwoord had. Toch ging het even later ook te hard voor de Spaanse klassementsleider, want met nog enkele honderden meters tot de eindstreep moest hij Froome laten gaan, die uiteindelijk precies genoeg voorsprong pakte (één seconde verschil) om de leiding over te nemen. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) werd net als gisteren (vrijdag) zesde en was daarmee de beste Nederlander in de daguitslag.

https://www.youtube.com/watch?v=Qmba3jK8BvM