decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Froome: 'Ik wil in de lijst met vijfvoudig Tourwinnaars zoals Merckx komen'

Chris Froome won afgelopen jaar zijn derde Tour de France. Voor de Brit van Team Sky waren dat drie van de vijf stappen op weg naar geschiedenis.

De Brit wil na zijn derde winst nog twee keer de Tour de France winnen. Op die manier evenaart hij dan het record dat Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain delen. "Ik wil op gelijke hoogte komen met de groten. Dat is mijn enige doel in de nabije toekomst", tekent Het Nieuwsblad op uit de mond van de geboren Keniaan.

Op dit moment staat Froome in de rang der Tourwinnaars op hetzelfde aantal als Greg LeMond, Louison Bobet en Philippe Thys. Er is geen enkele renner die de Tour precies vier maal wist te winnen. "Ik denk daarom dat ik dit seizoen cruciale stappen ga zetten voor de wielergeschiedenis", aldus de kopman van Team Sky.

Chris Froome won in 2016 voor de derde keer de Tour de France.

Andere grote rondes

Naast het bijschrijven van meerdere Tour de Frances heeft Froome nog een volgend doel voor ogen. Het winnen van de Tour de France en Vuelta a España in hetzelfde jaar is wat hem kriebelt. Vorig jaar slaagde hij er bijna in; Nairo Quintana zette hem een voet dwars in de slotweek van de Vuelta.

"Vorig jaar was ik vanwege de Olympische Spelen niet top in de Vuelta", zegt de Brit daarover. "Ik heb het in de Vuelta gedaan met wat er nog in de benen zat. Dit jaar, met een gepaste voorbereiding, is het wel doenbaar. Ik kwam vorig jaar in de buurt, maar verloor de wedstrijd tactisch."

De Giro d'Italia komt voorlopig niet in het woordenboek van Froome voor. "Ik ben gek van het Giro-parkoers", vertelt de drievoudig Tourwinnaar. "Het heeft alles: aankomsten bergop, zware tijdritten. Maar als ik op mijn best wil zijn in de Tour, is de combinatie heel moeilijk. Ik zeg niet dat het er nooit van komt. Het is wellicht iets voor de toekomst."

Foto's: Cor Vos