decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Italiaanse federatie: gemixte ploeg niet in Giro door WorldTour-regels

Nippo-Vini Fantini en Androni Giocattoli-Sidermec mogen de hoop op een Giro-deelname laten varen, stelt de Italiaanse wielerfederatie.

Eind januari werden de wildcards voor de honderdste Giro d'Italia bekend. Twee wildcards gingen naar Italiaanse ploegen: Bardiani-CSF en Wilier Triestina. Met CCC Sprandi Polkowice en Gazprom-RusVelo vielen de twee andere wildcards buiten de Italiaanse grenzen. En dat kon niet op positieve reacties van Androni Giocattoli-Sidermec en Nippo-Vini Fantini rekenen.

Daarop stelde Gianni Savio, manager van Androni Giocattoli-Sidermec, voor aan de Giro-organisatie om een vijfde wildcard toe te kennen. Deze zou dan gaan naar een gemixte ploeg van zijn renners en die van Nippo-Vini Fantini. De verdeling zou dan zijn: vier renners van iedere ploeg, voor een totaal van acht. Dat idee werd niet goedgekeurd door de RCS. Die wilde 'politieke en commerciële aspecten' belichten, niet 'enkel de sportieve'.

Beslissing RCS

Nippo-Vini Fantini pleitte voor het uitbreiden van het Giro-peloton van 198 naar 210 renners. Op die manier kon plaats gemaakt worden voor twee Italiaanse wildcard-ploegen. De Italiaanse federatie kwam met een statement. Daarin stond te lezen dat de twee Italiaanse ploegen hun dromen niet vervuld zien worden.

"We hebben alle mogelijkheden bekeken met de Italian Lega Pro", aldus Renato di Rocco in het persbericht. "Daarbij ook de optie met gemixte teams of gemixte nationale ploegen. Beide ideeën zijn geweigerd, omdat ze ingaan tegen de WorldTour-regels. RCS zal niet terugkomen op haar beslissing, ondanks politieke druk vanuit Italië."

Foto: Cor Vos