Kristoff snelt naar zege in Oman (VIDEO)

Kristoff snelt naar zege in Oman (VIDEO)

Alexander Kristoff werd de winnaar van een snikhete derde etappe in de Tour of Oman. De Noor van Katusha was de beste in een massasprint na 158 kilometer koers in 40 graden. Andrea Guardini (Astana) werd tweede, Matteo Pelucchi (IAM Cycling) kwam niet verder dan de derde plaats. Danny van Poppel werd op de vijfde plaats de beste Nederlander. Fabian Cancellara blijft de leider in de zesdaagse rittenkoers.

Al in de eerste kilometers was de vroege vlucht vertrokken. Voor de derde dag op rij was Jef van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) van de partij, hij kreeg net als gister zijn ploeggenoot Preben van Hecke mee. De derde man voorop was Lorenzo Tonelli (Bardiani-CSF). Na twintig kilometer hadden ze al zeven minuten voorsprong, een gat dat even later groeide tot maximaal negen minuten en vijftien seconden.

 

Op dat moment ging in het peloton de snelheid omhoog. Trek Factory Racing zette een mannetje op kop om de voorsprong te verkleinen omdat ze de klassementsleider in hun ploeg hadden. IAM Cycling ging ook het peloton mennen, ten faveure van hun sprinter Matteo Pelucchi.

Het gat slonk al snel naar drie minuten, waarna het gedurende een lange tijd stabiel bleef. Op vijftig kilometer van de finish kwam Tinkoff-Saxo opzetten, binnen tien bergop lopende kilometers verkleinden ze de voorsprong naar een halve minuut. De ploeg van Sagan slaagde niet in de opzet om veel snelle mannen bergop te lossen.

Het flink teruglopen van de voorsprong was voor de drie vluchters een teken om het tempo wat op te voeren. Van Meirhaeghe was zinnens om de tweede tussensprint van de dag te winnen, nadat hij de eerste al won en gisteren ook twee keer als eerste over de streep kwam bij een tussensprint. Meteen nadat zijn doel behaald was, liet hij zich lossen. Vooraan bleef een tweetal over.

Bij een val op twintig kilometer van de streep werden onder anderen Nikias Arndt, Warren Barguil, Tom Stamsnijder (allen Giant-Alpecin) en Matteo Trentin (Etixx-Quickstep) opgehouden. Trentin was gedwongen op te geven. Op vijftien kilometer van de meet was het verhaal voor de koplopers over: zij werden ingerekend door een peloton dat geleid werd door Astana (Andrea Guardini) en Movistar (José Joaquin Rojas).