decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Matthews de beste in Parijs-Nice (VIDEO)

Michael Matthews (Orica-GreenEdge) ontving vandaag de bloemen in de vierde etappe van Parijs-Nice. Een derde massasprint op rij, ditmaal in Saint-Pourçain-sur-Sioule. Na 179 kilometer was Bling de beste, voor Davide Cimolai (Lampre-Merida) en Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing). Matthews is ook de nieuwe klassementsleider, maar met de aankomst bergop morgen lijkt dat maar voor één dagje.

Philippe Gilbert (BMC) wilde zijn ambitie om de bergtrui te pakken in Parijs-Nice vandaag onderstrepen. Voor de derde dag op een rij mengde hij zich in de strijd om de bollen, nu vanaf het begin van de etappe. Samen met Florian Vachon (Bretagne-Séché) ging hij op avontuur na tien kilometer. In de achtergrond kwamen twee renners die de tegenaanval wilden opzetten: Antoine Duchesne (Europcar) vond een opvallende vluchtmakker in de naam van Bradley Wiggins (Team Sky). De Brit zag echter snel in dat het gat met de twee koplopers - dat dan al 3 minuten bedroeg - niet snel dicht te krijgen was.

Enkele minuten later zag ook Duchesne het nutteloze van zijn achtervolgingspoging in. Intussen hadden Gilbert en Vachon vier minuten voorsprong bijeen gefietst. Het was aan de mannen van Etixx-Quick Step om het gat wat te verkleinen en het aanvallende duo binnen handbereik te houden. Vooraan pakte Gilbert 4 punten op de eerste beklimming van de dag. Vachon kreeg twee punten, bergtruidrager Jonathan Hivert (Bretagne-Séché) raapte het laatste resterende punt op.

 

Op het moment dat de voorsprong van de twee leiders nog minder dan een minuut bedroeg, viel Thomas Voeckler (Europcar) aan vanuit het peloton. Binnen enkele minuten kwam de Franse tegenaanvaller aansluiten. Met frisse inbreng wisten de koplopers snel weer hun voorsprong te verdubbelen naar twee minuten. De drie reden zelfs zo hard door dat op tachtig kilometer van de streep het gat weer gegroeid was naar vierenhalve minuut. Ook op de tweede gecategoriseerde klim van de dag ging Gilbert er met de volle buit vandoor.

Eens het gat van de drie vluchters gegroeid was naar vijf minuten, besloot Etixx-Quick Step om de achtervolging vol in te zetten. Ook de derde en laatste bergsprint van de dag was een prooi voor Gilbert; de andere vluchters zaten hem niet in de weg. Het werk van de ploeg van klassementsleider Michal Kwiatkowski leek nog niet veel vruchten af te werpen: na vijftien kilometer hard labeur was de achterstand slechts twintig seconden geslonken, waarna Katusha ook een mannetje bij zette in de achtervolging. Giant-Alpecin deed hetzelfde.

Met verenigde krachten lukte het de achtervolgers wel om het gat naar de Frans-Belgische vluchtcombinatie te verkleinen. Met de laatste plaatselijke ronde in zicht was het gat verkleind tot een minuut. De sprinters hadden dus al een keer kennis kunnen maken met de chicane op tweehonderd meter van de streep, gevolgd door een sprint licht bergop. Gilbert liet vooraan de twee Fransen hun gang gaan en zakte af tot het peloton. Op tien kilometer van de streep schudde Voeckler zijn medevluchter Vachon af, waarna er vanuit het peloton reactie kwam van Paolo Tiralongo (Astana).

De Italiaan en Fransman kregen al snel gezelschap van het AG2R-La Mondiale-duo Romain Bardet en Jan Bakelants. De rol van Voeckler was snel uitgespeeld. Het trio hield het vol tot aan twee kilometer van de streep. In de machtssprint was het uiteindelijk Matthews die won. Morgen kunnen de klimmers hun benen testen. Dan staat er een aankomst op de Col de la Croix de Chaubouret op het programma.

https://www.youtube.com/watch?v=_oZ8e608cZA