decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Paterski klopt medevluchters in Calella (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=gYe9CcF4ayk

Maciej Paterski was de beste vluchter in de openingsetappe van de Ronde van Catalonië. Na 185 kilometer was de Pool van CCC Sprandi-Polkowice zijn medevluchters Pierre Rolland (Europcar) en Bart De Clercq (Lotto-Soudal) de baas. Vanzelfsprekend is Paterski ook de eerste leider in de WorldTour-koers die komende zondag eindigt.

In het begin van de koers waren er veel schermutselingen voor het opzetten van de lange vlucht. Er werd echter geen vlucht op gang gebracht die kans van slagen had. Na twintig kilometer kwam Wout Poels (Team Sky) als eerste over de streep van een tussensprint. In het heuvelachtige vervolg probeerde een groep van tien renners weg te raken bij het peloton, maar deze kreeg geen vrijgeleide van de klassementsmannen.

 

Na zestig kilometer vertrok eindelijk de goede vlucht. Pierre Rolland (Europcar) was de hele etappe al zeer actief en zag zijn inspanningen beloond. De Fransman kreeg Bart De Clercq (Lotto-Soudal) en Maciej Paterski (CCC Sprandi-Polkowice) met zich mee. Twintig kilometer later had het trio maar liefst dertien minuten voorsprong bijeen gefietst.

Op dat moment gooiden Team Sky en Movistar gezamenlijk het tempo omhoog in de achtervolging. Met Rolland met name was er een belangrijke klassementsman vooraan te vinden. Op dertig kilometer van de streep bedroeg de achterstand van het peloton nog steeds negen minuten. Een klim met top op twintig kilometer van de meet zorgde nog voor een afname van de voorsprong. Eens het peloton over de top was, slonk de achterstand tot zes minuten.

In de finale werd er wat meer gekeken naar elkaar door het koptrio. Op minder dan vijfhonderd meter van de streep ging De Clercq als eerste aan, maar hij werd vrij eenvoudig gecounterd door Paterski. Toen Rolland vervolgens de sprint in zette, bleek het beste al af van de sprint van de Fransman. Paterski won eenvoudig. Dik twee minuten later kwam het peloton over de finish.