decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

'Purito' wint opnieuw in Baskenland (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=dAu0gR2i8CA

Joaquim Rodriguez nam voor de tweede dag op rij de bloemen in ontvangst in de Ronde van het Baskenland. In Eibar/Arrate, op de top van de Alto de Uzartza, was de Spanjaard van Katusha de beste in de koninginnenrit van de Baskische WorldTour-koers. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) kwam als tweede binnen, Simon Yates (Orica-GreenEdge) als derde. Sergio Henao (Team Sky) blijft leider.

Twee pogingen van grote groepen in het begin van de koers. Een groep van zestien en later een groep van veertien - met daarbij onder anderen Pieter Weening (Orica-GreenEdge) en Lieuwe Westra (Astana) - kregen echter niet de vrijheid van het peloton. Halverwege de koers kwam er een nieuw initiatief: Tony Martin (Etixx-Quick Step) ging weer op pad voor een huzarenstukje, hij nam Pello Bilbao (Caja Rural-Seguros RGA), Romain Hardy (Cofidis) en Tom Danielson (Cannondale-Garmin) met zich mee.

Onder verdeelde leiding van Lampre-Merida, Team Sky en Movistar bleef het gat echter zeer klein. In de achtergrond kwam in een poging tot achtervolgen Angel Vicioso (Katusha) ten val. De ploegleiderswagen van de Russische formatie remde voor een verkeersdrempel, waarna Vicioso vol achterop de auto klapte. Hij stapte af met waarschijnlijk een sleutelbeenbreuk.

In de finale scheidden Danielson en Martin zich vooraan af. Net voor de voet van de slotklim werden de twee echter weer gegrepen. Op die slotklim ging Ilnur Zakarin (Katusha) in de aanval, de Rus kreeg Spaans kampioen Ion Izagirre (Movistar) en Luis Leon Sanchez (Astana) mee, die niet over wilden nemen. Bij een volgende versnelling van Zakarin moest Sanchez lossen. Iets later was ook Izagirre eraan voor de moeite.

De leider in de koers Sergio Henao (Team Sky) was de eerste favoriet die aanviel. De Colombiaan sloeg een klein gat op zijn concurrenten Nairo Quintana (Movistar) en Joaquim Rodriguez (Katusha). Net voor de top kon Henao vooraan aansluiten bij Zakarin. Op een kilometer van de streep kwam de groep der favorieten tot bij het kopduo. Het werd een groepssprint bergaf. Rodriguez ging de finish van ver aan en stond de kop niet meer af.