Roglic wint afsluitende tijdrit Ronde van Romandië, Porte pakt eindklassement

Primoz Roglic wint de slottijdrit in Lausanne. Richie Porte pakt de eindzege.

Roglic wint afsluitende tijdrit Ronde van Romandië, Porte pakt eindklassement
  • Primož Roglič Primož Roglič
  • Richie Porte Richie Porte

Primoz Roglic heeft de slottijdrit van de Ronde van Romandië gewonnen, terwijl Richie Porte de eindzege opeist. Roglic was sneller dan Richie Porte en Tejay van Garderen op het heuvelachtige parcours in Lausanne. Wilco Kelderman reed een goede tijdrit (elfde) en eindigt daardoor op de zevende plaats in het eindklassement.

Na een wisseling van verschillende renners die de virtuele koppositie aannamen, kwam om iets na tweeën Andrey Amador die langer de snelste tijd kon vasthouden. Chris Froome en ook Jonathan Castroviejo - één van de favorieten en tevens ploegmaat van Amador - waren beide niet in staat die tijd te verbeteren en finishte op zes seconden.

Tejay van Garderen reed een sterke tijdrit en lange tijd leek het erop dat hij de tijd van Amador kon verbeteren. In de laatste bocht zorgde een foute manoeuvre van een volgwagen er echter voor dat Van Garderen moest uitwijken. Ondanks dat tijdverlies wist Van Garderen toch de tijd van de Costa Ricaan naar een tweede plek te degraderen. 

Even na Van Garderen zette Roglic de snelste tijd neer op het tussenpunt na 6,5 kilometer. Ook Kelderman fietste met een snelle tijd naar dat punt toe en kon in de afdaling die mooie snelheid vasthouden. Voor de renner van Sunweb resulteerde dat in een elfde tijd aan de finish. 

Waar iedereen bij Primoz Roglic dacht dat hij een ijzersterke tijd neergezet had, werd die gedachte bij Richie Porte even later nog verder de superlatieven in gedrukt. Liefst negentien seconden moest de Sloveen toegeven op de nummer twee van het klassement. Ook Simon Yates beet zich stuk op de tijd van Porte en zag zijn gele leiderstrui al snel overwaaien naar het Australische kamp. 

Toch presteerde Roglic een goede afdaling. Hij was daarin duidelijk sneller dan Porte en Van Garderen en kon zijn koppositie weer terugnemen. Ook Yates bleek niet aan de tijd van de Sloveen en de Australiër te kunnen komen en zakte in het algemeen klassement naar de tweede positie. 

Uiteindelijk wint Porte de Ronde van Romandië 2017. Het puntenklassement is voor Stefan Küng, die de rit naar Bulle won. De Belg Sander Armée wint het bergklassement en de beste jongere is Simon Yates.