decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Ruta del Sol: Pinot verslaat Contador in koninginnenrit

De koninginnenrit in de Ruta del Sol ging naar Thibaut Pinot. De Fransman haalde Alberto Contador bij in de finale op de Alto Peña del Águila.

Een bergrit met aankomst beneden opende gisteren de Ruta del Sol. De vijfdaagse door Andalusië kwam aan in Granada, waar Alejandro Valverde de beste van een select groepje klimmers was. Wout Poels moest genoegen nemen met de dichtste ereplaats.

36 jaar en nog steeds evengoed: de oude wijn genaamd Alejandro Valverde.

De eerste drie ritten vormden sowieso het belangrijkste deel van de vijfdaagse rittenkoers. Met vandaag de aankomst bergop op de Alto Peña del Águila en morgen een korte tijdrit van twaalf kilometer, zou aan het eind van de vrijdagmiddag het eindklassement wel eens gevormd kunnen zijn.

Sterke Wellens

Een vijftal verzorgde de vroege vlucht van de dag. Daarbij met Antonio Nibali (broertje van) van Bahrain Merida en Tim Wellens van Lotto Soudal twee interessante namen. Het mocht geen verrassing zijn dat in de heuvelachtige finale de Vlaams Limburger van Lotto Soudal er solo vandoor ging. Op 25 kilometer van de streep had hij nog vier minuten voorsprong.

Bij het binnenrijden van Mancha Real, aan de voet van de slotklim met nog zes kilometer te gaan, was zijn liedje echter over. Op die slotklim nam Team Sky het heft in handen. Wellicht voor Wout Poels, al was Diego Rosa in de eerste etappe duidelijk sterker bergop. Het stuurde met Mikel Landa een topper vooruit. Op drie kilometer reed Fabio Felline het peloton op een lint voor Alberto Contador, waarna ElPistolero aanviel. Klassementsleider Valverde kraakte.

Thibaut Pinot ging in de achtervolging, waarachter een Team Sky-drietal kwam te liggen: Poels had gezelschap van Rosa en Landa. De Nederlander moest zijn ploeggenoten echter laten gaan. Contador kreeg in de slotkilometer het gezelschap van Pinot. De Fransman nam de maat van de Spanjaard in de slotmeters.

Foto's: Cor Vos