decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Smulders naar Olympische finale BMX, Van Benthem uitgeschakeld

Laura Smulders plaatste zich zojuist voor de BMX-finale op de Olympische Spelen. Merle van Benthem deed dat niet. De finale is later vanavond.

De vrouwen trapten de laatste BMX-avond op de Olympische Spelen af. In twee halve finales met acht rensters zouden acht van de zestien overleven om later op de avond de finale te betwisten. Net als bij de mannen in de kwartfinales, was het voor de vrouwen zaak om over drie runs zo min mogelijk punten te verzamelen. De vier besten per heat kwalificeerden zich voor de kwartfinale.

Merle van Benthem ging van start in heat 1, waar Laura Smulders de tweede heat moest afwerken. Regerend Olympisch kampioene Mariana Pajón moest kampen tegen Van Benthem. Smulders' voornaamste tegenstandster was de Australische Caroline Buchanan.

Spanning

Het ging natuurlijk meteen om de knikkers, aangezien de finaleplaatsen maar schaars waren. Smulders had vertrouwen geput uit de plaatsingsronde, waarin ze de derde tijd klokte. In de strijd vrouw tegen vrouw kon het echter volledig anders zijn. Bij de mannen bijvoorbeeld was Joris Daudet de beste in de plaatsingsronde. Hij moest gisteren in de kwartfinales afhaken.

In de eerste run viel Van Benthem tegen met een zevende plaats. Smulders deed het veel beter, ze werd tweede achter Buchanan. De volgende run verliep catastrofaal voor Van Benthem. Ze viel en werd achtste. Daarmee was ze uitgeschakeld voor de finale. Smulders won haar tweede heat in de sprint, na een matige start. Na winst in de slotrun was haar finaleplaats verzekerd.