Valls bedwingt Green Mountain (VIDEO)

Valls bedwingt Green Mountain (VIDEO)

Rafael Valls bleek vandaag de beste klimmer in de Tour of Oman. In de koninginnenrit met aankomst op Green Mountain liet de Spanjaard de rest achter zich. Tejay van Garderen (BMC) werd tweede, Alejandro Valverde (Movistar) derde. Valls is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Tour of Oman eindigt zondag.

Een Vlaams koppel vandaag in de lange vlucht. Stijn Vandenbergh (Etixx-Quickstep) wist zich vergezeld door Gijs van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise). Jef van Meirhaeghe - ploegmaat van Van Hoecke - probeerde zijn dagelijkse aanwezigheid in de kopgroep nog te verwezenlijken, maar samen met Andrea Guardini (Astana) eindigde hij in de spreekwoordelijke chasse patate.

De twee koplopers kregen al snel een grote voorsprong. Met nog honderd kilometer te gaan hadden ze een voorgift van vijftien minuten op het peloton, waar zich op dat moment alleen BMC op kop bevond om het gat te verkleinen voor klassementsman Tejay van Garderen. Op zestig kilometer van de streep kregen zij hulp van zowel Movistar (Alejandro Valverde) als Trek Factory Racing (leider Fabian Cancellara en Julian Arredondo). Even later begonnen ook de ploegen van de andere favorieten zich te roeren.

 

Met nog twintig kilometer te gaan had het kopduo vier minuten over op het peloton. Het was de stilte voor de storm, want zoals gebruikelijk wilde iedere ploeg hun favoriet vooraan afzetten aan de voet van de beklimming. Op tien kilometer van de streep had het peloton de achterstand op de vluchters al gehalveerd. Nog voor de klim naar Green Mountain was aangevat, werden de vluchters gegrepen.

Klassementsleider Fabian Cancellara moest - vanzelfsprekend - de rol lossen eens het bergop ging. Met nog vijf kilometer te gaan was hij virtueel leider af. De eerste topper die de aanval koos was Tourwinnaar van vorig jaar Vincenzo Nibali (Astana). Hij hoopte een vrijgeleide te krijgen doordat hij in de heuvelachtige etappe eergisteren wat tijd verloor. Met Leopold König (Team Sky) en Joaquim Rodriguez (Katusha) kwamen al snel topklimmers in de problemen.

BMC bracht de groep der favorieten terug op het wiel van Nibali. Die kwam op zijn beurt meteen in moeilijkheden en moest na zijn eerste test van het seizoen afhaken in de eerste groep. Verrassend genoeg was Jacques Janse van Rensburg (MTN-Qhubeka) de volgende die aanviel. Dani Moreno (Katusha) en Tejay van Garderen (BMC) counterden. Van Garderen nam over, met Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) en Rafael Valls (Lampre-Merida).

Alejandro Valverde (Movistar) kon het trio niet bijbenen en bleef op tien seconden hangen. Iets later kreeg ook de bolletjestrui uit de Tour van vorig jaar het moeilijk. Majka kon het tempo niet bijhouden. Van Garderen en Valls gingen door, met op enkele seconden afstand Majka en daarachter Valverde en Thibaut Pinot (Fdj.fr). In de sprint was het Rafael Valls die de Amerikaanse klimmer klopte.  Een kleine twintig seconden later haalde Valverde de moegestreden Majka nog in voor de derde plaats.

https://www.youtube.com/watch?v=EIW7JFq8wFE