decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Van Avermaet: 'Gilbert en ik reden de laatste jaren goed samen'

Greg van Avermaet maakt zich op voor een jaar als enige kopman in de klassiekers. Toch vond hij het niet erg om met Philippe Gilbert te rijden.

Dat zei hij tegen Sporza. "Of het bevrijdend werkt dat Philippe nu weg is? Nee, niet echt. De laatste twee, drie jaar hebben we immers goed samen gereden." De olympisch kampioen stelt wel dat het niet altijd even makkelijk was. "Twee winnaars, twee uitgesproken kopmannen, dat was niet altijd goed. Het enige voordeel is nu dat ik ook in de Amstel Gold Race voor mezelf kan rijden en me niet moet opofferen."

Van Avermaet denkt dat zijn belangrijkste tegenstander opnieuw de wereldkampioen is. "Mijn grootste concurrent wordt Sagan. Ik heb geen schrik van hem, want ik heb hem al een paar keer verslagen. Hij mij ook, maar ik ben even sterk. Als we naar de streep rijden, hebben we beiden even veel kans. Ik koers graag met Peter, want hij rijdt net als ik open en aanvallend."

Herstel

Van Avermaet vertoeft momenteel aan de Costa Blanca in Spanje. Hij bereidt zich daar voor op het komende seizoen. De olympisch kampioen heeft een drukke winter achter de rug. "Er waren inderdaad veelrecepties en feestjes, maar ik heb ze graag gedaan. Ik word waarschijnlijk toch maar één keer in mijn leven olympisch kampioen. Het leek veel, maar ik heb het goed kunnen handelen. Mijn trainingen en revalidatie waren altijd het belangrijkst."

Greg van Avermaet tijdens zijn revalidatie medio december.

Dat revalideren, dat doet Greg van een enkelbreuk begin december. "Daardoor heb ik vier weken verloren op training. Pas een paar dagen voor Kerstmis heb ik mijn krukken weggelegd. Ik wilde geen risico's nemen." Nu is Van Avermaet weer in training. "Zware trainingen zijn het. Ik voel dat de conditie snel komt. Dit seizoen kan ik noodgedwongen bekijken hoe het is om meer te rusten en later te beginnen. Wellicht dat het helpt voor de volgende winter."

Foto: Cor Vos