decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

ZILVEREN MEDAILLE VOOR VAN GORKOM OP OLYMPISCHE BMX

Jelle van Gorkom heeft de zilveren BMX-medaille gepakt op de Olympische Spelen. Alleen de Amerikaan Connor Fields bleef hem voor.

Jelle van Gorkom en Niek Kimmann plaatsten zich voor de finale. Twan van Gendt deed dat net niet. Van Gorkom had zich met wat meer zekerheid geplaatst en mocht als vierde zijn startplaats kiezen, waar Kimmann pas als een van de laatsten zijn keuze voor een startpositie mocht maken.

Kimmann had gister een harde val meegemaakt en ondervond nog steeds last van zijn enkel. Maar ook voor hem werd het, net zoals voor de rest, de dood of de gladiolen. Deze race ging beslissen wie een medaille zou pakken en wie niet.

Climax

En dus kwam alles tot volle uitbarsting in de Olympische finale. Een goede start was van levensbelang. Dat was bij de vrouwen te zien. Daar startte Pajón helemaal van voren en trok de Colombiaanse het door tot de streep.

De Australiërs konden als eerste positie kiezen. Ze stonden allebei aan de linkerkant van de baan, om zo de binnenbocht het scherpst aan te kunnen snijden. Van Gorkom stond in het midden, Kimmann helemaal aan het andere uiteinde.

Kimmann had een geweldige start, waar de Amerikanen nog beter startten. Van Gorkom kwam rond positie vier door de eerste bocht, maar zijn geweldige bochtentechniek leverden hem in de laatste bocht een tweede positie op. Die gaf hij niet meer uit handen. Connor Fields werd Olympisch kampioen, voor Van Gorkom en Carlos Ramirez. Kimmann werd zevende.