decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Van Vleuten blikt met UCI terug op een bewogen seizoen

Annemiek van Vleuten kan terugkijken op een seizoen met ups en downs. De Nederlandse besprak haar 2016-campagne op de website van de UCI.

Van Vleuten reed de wereldkampioenschappen en vertrok daarna op vakantie. "Ik heb een enkeltje Australië genomen", aldus de renster van Orica-AIS. "Het is hier een beetje een avontuur. Ik weet niet wanneer ik precies terug wil vliegen naar Europa. Ik heb de Crocodile Trophy gedaan hier, een mooie mountainbike-wedstrijd."

Voor de Nederlandse was het goed om na een druk seizoen wat rust op te zoeken. "Het begon met duiken aan het Great Barrier Reef. Daarna heb ik een drie dagen durende trip gemaakt waarbij we aan scuba diving deden. Ik ben even compleet van de fiets af geweest. Nu zit ik in Nieuw-Zeeland. Hier gaan we veel raften en hiken. Ik hou ervan om af en toe iets te doen dat compleet anders is dan wielrennen en wat me sensatie oplevert."

Verrassing

Van Vleuten werd vijfde op het wereldkampioenschap tijdrijden. "Dat was goed, zeker omdat het mijn eerste tijdrit op een wereldkampioenschap ooit was. Maar een medaille was leuk geweest natuurlijk. Ik dacht dat ik last van de hitte zou hebben en ging daarom rustig van start. Ik had graag gehad dat we net als de mannen in de wegrit de stad Doha uit waren gegaan om waaiers te vormen."

Als ze terugkijkt op haar seizoen, heeft ze zichzelf verrast. "Zowel bergop en op de heuvels als in de tijdritten. Ik heb een constant seizoen gereden. Ik zat in de klassiekers altijd vooraan. Ik kon zelfs tot aan de wereldkampioenschappen in Qatar vooraan meedoen. Dat geeft moed voor volgend jaar."

Het hoogtepunt van het seizoen voor Van Vleuten? "De Nederlandse titel tijdrijden. De Nederlandse driekleur vind ik heel belangrijk." Ze legt ook uit hoe haar winter eruit ziet. "We gaan op trainingskamp in Australië met de ploeg, dat gebeurt deze maand. Ik zal wat criteriums doen, waaronder eentje op Tasmanië. Ik wil volgend jaar in maart en april goed zijn. Dat de Amstel Gold Race toegevoegd is aan de WorldTour-kalender, is heel mooi. Daarnaast ben ik ook blij dat La Course niet meer simpel rondjes rijden op de Champs Élysées zal zijn."

Foto: Cor Vos