Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste du Montréal

Wieler Revue blikt vooruit op de Grote Prijs van Montréal in Canada.

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste du Montréal

Nadat gisteren de Grand Prix van Quebec op het programma stond, is het morgen de beurt aan de Grote Prijs van Montréal. Is het opnieuw Sagan die juichend over de finish komt, of gooit bijvoorbeeld Greg Van Avermaet roet in het eten? Wieler Revue blikt vooruit!

Historie

De twee Canadese koersen kennen geen rijke historie. In 2010 vond voor beide koersen in het kader van globalisering van de wielersport de eerste editie plaats. Sinds 2011 staat het Canadese duo op het programma van de UCI World Tour. Robert Gesink heeft beide koersen al een keer gewonnen.

 Laatste tien winnaars:

 2010: Robert Gesink

 2011: Rui Costa

 2012: Lars Petter Nordhaug

 2013: Peter Sagan

 2014: Simon Gerrans

 2015: Tim Wellens

 2016: Greg van Avermaet

Parkoers

Het parkoers van de wedstrijd in Montréal is altijd iets zwaarder dan dat van Quebec. Dat komt door het hooggelegen Parc du Mont-Royal, waaraan de stad zijn naam heeft ontleend. Dit grote park is grotendeels het decor van de koers. De Côte Camilien-Houde (1,5 km à 6%), gelegen in het park bij het Belvédère, is een lastige klim en kan gebruikt worden als springplank voor een aanval. Het is na de top echter nog wel tien kilometer tot de finish.

De laatste kilometer is licht stijgend. Mocht het dus tot een sprint komen, dan zijn de puncheurs in het voordeel.

Favorieten

Peter Sagan toonde gisteren zijn vorm voor de wereldkampioenschappen door in Quebec naar zijn honderdste profzege te sprinten. Hij was Greg van Avermaet en Michael Matthews te snel af in de oplopende sprint. De verwachting is dan ook dat hij op het parkoers in Montréal hetzelfde kunstje gaat laten zien. Het parkoers is in elk geval voor zijn benen gemaakt.

Greg Van Avermaet is Sagans naaste concurrent. De Olympisch Kampioen kan dergelijke parkoersen goed aan en zal Sagan hoe dan ook vandaag willen kloppen. Met de vorm zit het in ieder geval goed, getuige zijn tweede plek gisteren.

Ook Michael Matthews is een specialist op heuvelparkoersen als deze. De derde plek gisteren is enkel een teken dat er mogelijk meer in zit. Ook Tom-Jelte Slagter, Tim Wellens, Sonny Colbrelli en Petr Vakoc behoren tot de favorieten.

Foto: Cor Vos