HomeNieuwsWieler Revue Voorbeschouwingen #9: Milaan-Sanremo

Wieler Revue Voorbeschouwingen #9: Milaan-Sanremo

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de eerste grote klassieker van 2017: Milaan-Sanremo.

Het eerste ‘Monument’ van het jaar staat voor de deur. Milaan-Sanremo zorgt voor de ideale start van de lente!

De voorbereidingen zijn achter de rug. Het is tijd voor het echte werk. 291 kilometer, vanuit Milaan, door de Po-vlakte richting de Ligurische kust. Daar, aan de prachtige bloemenrivièra begint het al te kriebelen. Het zuur loopt in de benen, de capi volgen, de Cipressa snijdt al dieper in de kuiten en dijen van de renners en de Poggio di Sanremo topt het af. Een bochtige afdaling volgt, om in Sanremo de Via Roma op te draaien. Wie wint de eerste grote klassieker van 2017?

Historie

Milaan-Sanremo is de wedstrijd die het begin van de lente mooi aankondigt. Vandaar dat sinds jaar en dag de Italianen deze koers omdopen tot La Primavera: de lente. En de eerste keer dat deze lenteklassieker werd verreden, is een enorme tijd geleden. Meer dan honderd jaar zelfs, want de eerste uitgave van Milaan-Sanremo vond in 1907 plaats.

Het idee voor Milaan-Sanremo ontstond in het begin van de twintigste eeuw door de sportvereniging van Sanremo. Dat organiseerde een eerste amateurversie in 1906, waarna journalist Tullo Morgagni – ook al initiatiefnemer bij de Ronde van Lombardije – in 1907 de organisatie voor de eendagskoers op zich nam. Dat deed hij samen met Eugenio Costamagna, destijds directeur van La Gazzetta dello Sport.

De eerste editie werd gewonnen door Lucien Petit-Breton. De Fransman was de eerste van een vrij internationaal rijtje winnaars in de beginjaren. Vanaf 1914 tot en met 1953 was er een Italiaanse hegemonie die alleen Jef Demuysere (1934) en Louison Bobet (1951) wisten te doorbreken. Demuysere zorgde voor de derde in een lijst van totaal twintig Belgische overwinningen in Sanremo. Eddy Merckx won de lenteklassieker zeven keer.

Arnaud Démare won vorig jaar Milaan-Sanremo.

Een eerste Nederlandse zege kwam er in 1965, via Arie den Hartog. Hij was de eerste van drie, Jan Raas in 1977 en Hennie Kuiper in 1985 volgden zijn voorbeeld. La Primavera was en is de koers waarin urenlang wordt gespeculeerd over mogelijke scenario’s: blijven vluchters weg, wat gebeurt er op de Poggio di Sanremo en gaan we alsnog sprinten met een grote groep in Sanremo?

In de laatste drie edities was dat het geval, waarin Alexander Kristoff, John Degenkolb en Arnaud Démare zegevierden. De laatste keer dat er met een beperkte groep voor de zege werd gesprint was in 2013: Gerald Ciolek verraste toen de torenhoge topfavoriet Peter Sagan.

Laatste tien winnaars

2016: Arnaud Démare (FRA)
2015: John Degenkolb (DUI)
2014: Alexander Kristoff (NOO)
2013: Gerald Ciolek (DUI)
2012: Simon Gerrans (AUS)
2011: Matthew Goss (AUS)
2010: Óscar Freire (SPA)
2009: Mark Cavendish (GBR)
2008: Fabian Cancellara (ZWI)
2007: Óscar Freire (SPA)

Gerald Ciolek verraste vriend en vijand met zijn zege in 2013

Parkoers

De route van Milaan-Sanremo behoort tot de meest tot de verbeelding sprekende fietsroutes. De gehele wielerwereld weet dat vanuit Milaan het peloton zuidwaarts trekt, langzaam door de Po-vlakte afstevenend op de eerste hindernis van de dag, de Passo del Turchino.

Voorts trekt men aan de kust vlakbij Genoa richting het westen. Prachtige plaatsen als Varazze, Savona, Ceriale en Albenga kleuren de eerste uren van de televisiebeelden, waarna via Alassio de volgende beklimmingen het decor vormen. De zogeheten capi zijn daar: de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta volgen elkaar in korte tijd op.

De plattegrond van Milaan-Sanremo.

Voorts kabbelt het peloton niet meer, het raast. In Imperia komt men beneden, waarna via San Lorenzo al Mare in rotvaart naar de voet van de Cipressa wordt gereden. Daar aangekomen vindt een deel van het peloton het al welletjes en weet het al dat het niet meer meedoet om de zege. De besten hebben hier nog meer dan genoeg kracht over.

Wat volgt is een snelle afdaling en een strijd voor de eerste plekken richting het opdraaien van de Poggio di Sanremo. Rechtsaf, linksaf, boem: het ontploft. Tenminste, dat is de laatste jaren minder het geval geweest. Wie kan er nog? Wie wil er nog? Is de groep te groot om uit elkaar te rijden? Dat zijn de belangrijkste vraagstukken op de Poggio. Boven draait men aan een scherpe bocht naar links de afdaling in.

Het bijbehorende hoogteprofiel.

Bij het opdraaien van de Corso Cavallotti vanuit de Via Val d’Olivi is het lot van de koers meestal wel beslist. Of het wordt een sprint, of er kan nog iemand verrassen. Aan de kust in Sanremo, op de prachtige brede laan van de Via Roma kroont zich iemand tot winnaar van Milaan-Sanremo 2017.

Favorieten

Kunnen we om hem heen? Kunnen we daadwerkelijk om hem heen? Nee. De wereldkampioen Peter Sagan is de te kloppen renner, zoals al jaren het geval is in Sanremo. Maar dit jaar is zijn topfavorietenstatus nog groter. Want wat de regenboogtrui het laatste jaar heeft laten zien, is in dit millennium nog maar zelden vertoond.

Peter Sagan, wie anders is de topfavoriet?

Wie gaan hem bestrijden? In de eerste plaats moet dan gedacht worden aan een andere veelvraat die de veelzijdigheid van Sagan ook bezit. Het gaat om Fernando Gaviria, het Colombiaanse wonderkind van Quick-Step Floors. Vorig jaar was hij al dicht bij de zege, tot hij omver werd gekegeld door Greg van Avermaet. Komen we daarmee meteen uit bij een andere grote favoriet. Maar de Belg moet op de Poggio di Sanremo al van veel renners af zijn.

Fernando Gaviria won de laatste belangrijke sprint voor Sanremo.

Dan zijn er nog een aantal oud-winnaars waar op gelet moet worden. Zeker omdat er wel twintig renners zijn die deze wedstrijd zomaar kunnen winnen. Toch zijn Mark Cavendish, John Degenkolb, Arnaud Démare en Alexander Kristoff namen die in het bijzonder in de gaten gehouden moeten worden. Daarnaast eervolle vermeldingen voor Nacer Bouhanni (winnaar in Nokere-Koerse), Sonny Colbrelli en Michael Matthews (beiden een sterke Parijs-Nice achter de rug). En het is de grote vraag of Caleb Ewan de heuvels en de afstand overleeft. Als hij erbij zit op de Via Roma, berg je dan maar.

Onze favorieten

*****
Fernando Gaviria
****
Peter Sagan & Alexander Kristoff
***
Nacer Bouhanni, Mark Cavendish & John Degenkolb
**
Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, Michael Matthews & Greg van Avermaet
*
Edvald Boasson Hagen, Caleb Ewan, Ben Swift, Matteo Trentin & Elia Viviani

Televisie

Milaan-Sanremo is een Italiaanse WorldTour-koers, wat helaas dus betekent dat Sporza de wedstrijd niet meer uitzendt. Die rechten zijn voorlopig toebehoren aan Eurosport, dat kort na de klok van 14.00u aan het live verslag begint. Ook de NOS doet geen live verslag van de wedstrijd. De finish in Sanremo is voorzien tussen 16.48u en 17.27u.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Meer zoals dit

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Van Aert brak naast sleutelbeen en ribben ook borstbeen, vanavond al operatie

Matteo Jorgenson heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven, maar de generale repetitie...