Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt

Voorbeschouwing van de Rund um den Finanzplatz 2017.

Voorbeschouwing: Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt

Ingeklemd tussen de Ronde van Romandië en de Giro wordt op de eerste dag van mei de Rund um den Finanzplatz gereden. In de omgeving van Frankfurt, rondom de hoge wolkenkrabbers van de economiestad van Duitsland, zal de renners een gevarieerd parcours voorgeschoteld worden. Wieler Revue blikt vooruit op deze interessante wedstrijd die dit jaar gepromoveerd is tot de World Tour.

Doordat de koers net voor de Giro valt en de voorjaarsklassiekers net voorbij zijn, geniet de Rund um den Finanzplatz niet al te veel bekendheid. Toch kent de koers een mooie historie en een leuk parcours. Ook de skyline van Frankfurt zal de renners goed doen om nét even dat tikkeltje extra te geven als er op de Taunusanlage gesprint zal worden om de winst. En met onder meer Alexander Kristoff, Peter Sagan, Marcel Kittel en André Greipel op de startlijst, zal de sprint op die boulevard ook niet om een pakje boter zijn. 

Historie

De Rund um den Finanzplatz wordt al sinds 1962 verreden. Eerst als Rund um den Henninger-Turm en sinds 2009 als Rund um den Finanzplatz. In al die jaren hebben vele grote namen al gezegevierd in Frankfurt. Eddy Merckx, Freddy Maertens, Gerrie Knetemann, Erik Zabel... Allemaal hebben ze hun plek bemachtigd op de rijke palmareslijst van de Ronde van Frankfurt. En steeds gebeurde dat op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Eigenlijk niet zo gek dus, dat deze koers dit jaar op een maandag verreden wordt.

De Henniger Turm waar de koers naar is vernoemd.

Erik Zabel won de meeste edities van de Rund um den Henninger-Turm. Drie keer won hij de sprint, in 1999, 2002 en 2005. In 2003 won hij de pelotonsprint, maar had de pech dat Davide Rebellin was weggesprongen.

Alexander Kristoff had op gelijke hoogte kunnen komen met Zabel. In 2014 pakte hij de winst en ook vorig jaar was hij de sterkste. Ook in 2015 had hij kunnen winnen, echter besloot de organisatie de koers te schrappen wegens terroristische dreiging. Kristoff rijdt ook dit jaar weer mee, dus als hij wint, wordt hij gedeeld recordhouder met Mr. Clean.

Freddy Maertens kwam in 1976 juichend over de finish.

Van de 55 voorgaande edities zijn er vijf uitgedraaid op een Hollands feestje. Eddy Beugels opende in 1968 het rijtje Nederlandse winnaars. Kort na elkaar, in '75 en '77, wonnen resp. Roi Schuiten en Gerrie Knetemann. Vervolgens duurde het 27 jaar tot er een volgende Hollandse gelukkige was. Karsten Kroon zette de edities van 2004 en 2008 naar zijn hand. 

Laatste tien winnaars

2016: Alexander Kristoff (NOO)

2015: Geen editie, terreurdreiging

2014: Alexander Kristoff (NOO)

2013: Simon Spilak (SVN)

2012: Moreno Moser (ITA)

2011: John Degenkolb (DUI)

2010: Fabian Wegmann (DUI)

2009: Fabian Wegmann (DUI)

2008: Karsten Kroon (NED)

2007: Patrik Sinkewitz (DUI)

Parkoers 

Voor deze 56editie van de Rund um den Finanzplatz zijn er amper parcourswijzigingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat de renners ook dit jaar weer vijf klimmen voorgeschoteld krijgen. 

De Groβer Feldberg is de lastigste van het kwintet. Elf kilometer aan vijf procent; cijfers die je evengoed aan een Alpencol kunt geven. In de afdaling terug naar Frankfurt zitten ook nog enkele klimmetjes verstopt, de renners zullen dus niet de kans krijgen hun benen stil te houden. 

Rondom het dorpje Schwalbach wacht de renners nog viermaal een vervelende kuitenbijter. De Mammolshain heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%, maar kent enkele zeer steile stroken tot 23%! Gelukkig voor de spurtkoningen is het na de laatste passage nog een kleine veertig kilometer tot de finish en hebben ze dus genoeg tijd om even bij te komen. 

En de kaart:

Favorieten

Ondanks die steile klimmetjes en de halve Alpencol, zal het toch een sprintfeest worden in de binnenstad van Frankfurt. En dat komt goed uit, want de topsprinters hebben zich voor deze World-Tourafspraak in groten getale aangemeld. Zo zien we de wereldkampioen Peter Sagan verschijnen. Ook Marcel Kittel en André Greipel zullen aanwezig zijn in eigen land. Verder hebben we John Degenkolb, Michael Matthews, Ramon Sinkeldam en Giacomo Nizzolo om op te schrijven. En natuurlijk is tweevoudig winnaar Alexander Kristoff ook van de partij. 

Maar voor vlakke eendagskoersen mogen we nooit alleen rekening houden met het sprintersgilde. Ook de sterke beren die op het vlakke een hoog vermogen kunnen wegtrappen, maken kans. Onder hen Tony Martin, fervent solist en natuurlijk uitstekend tijdrijder. Ook Jasper Stuyven maakt op die manier kans om te winnen. 

Lange tijd leek het erop dat Sep Vanmarcke hier zijn rentree zou maken. Gisteren bleek echter anders. Wie hem bij Cannondale gaat vervangen, is nog onbekend.

Onze favorieten

***** Alexander Kristoff

**** André Greipel & Peter Sagan

*** Marcel Kittel, John Degenkolb & Tony Martin

** Michael Matthews, Oliver Naesen, Giacomo Nizzolo & Fernando Gaviria

* Ramon Sinkeldam, Maximiliano Richeze, Juan José Lobato, Jempy Drucker & Jasper Stuyven

Foto's: Cor Vos, organisatie Rund um den Finanzplatz