decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 24)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De vrouwen reden in juli in Italië.

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Terug in Italië

Het was een paar weken terug dat de Giro d'Italia ten einde kwam. Wat deed het peloton dan opnieuw in Italië? Het waren echter de vrouwen die de degens gingen kruisen in het Italiaanse landschap. Van 1 tot en met 10 juli was de Giro d'Italia Femminile gepland. De tien etappes zouden allemaal in Noord-Italië plaats hebben.

In Gaiarine werd de Giro d'Italia Femminile geopend met een proloog. De Canadese Leah Kirchmann toonde zich daar de snelste. Thalita de Jong en Anna van der Breggen kwamen beiden een seconde tekort op de 2 minuten en 23 seconden die de Canadese neerzette. Een dag nadien zou een vlakke etappe al voor een groot deel de ronde beslissen. Het peloton sloeg volledig uiteen en terwijl Giorgia Bronzini de winst pakte, was Megan Guarnier de grote gelukkige. Zij pakte de roze trui over van Kirchmann.

Megan Guarnier trekt in San Fior het roze aan.

Angelsaksische dominantie

In de tweede rit in lijn, een heuvelachtige met aankomst in Montenars, werd het klassement echter opnieuw omgegooid. Evelyn Stevens was in de vorige rit nog vijf seconden tekort gekomen op een zeskoppige kopgroep die voor de zege streed. Nu reed de Amerikaanse van Boels-Dolmans Cycling naar de zege, door Elisa Longo Borghini te kloppen op de streep.

De Amerikaanse sloeg een dubbelslag, haar ploeggenote Guarnier volgde op achttien seconden in het klassement. De vierde en vijfde etappes werden sprintersritten, waarbij tweemaal Australische rensters het zegegebaar maakten. Achtereenvolgens Chloe Hosking (Wiggle-High5) en Tiffany Cromwell (Canyon-SRAM) staken de handen in de lucht.

Tiffany Cromwell (links) wint de vijfde etappe.

Beslissende bergen

De zesde en zevende etappe moesten het verschil in het klassement gaan brengen. De bergen zouden daar wel voor zorgen. De vijfde rit, 77 kilometer van Grosio naar Tirano, ging over legendarische wegen. Op de Passo del Mortirolo was het Mara Abbott die de concurrentie werkelijk kansloos liet, waarna ze solo naar de zege reed in Tirano. Ze pakte de roze trui af van landgenote Stevens, Megan Guarnier volgde dan op tien seconden.

De zevende rit rond Albengo werd een mooie. Evelyn Stevens en Megan Guarnier van Boels-Dolmans sloegen de handen ineen om leidster Mara Abbott uit het roze te fietsen. Stevens kreeg de zege van haar ploeggenote, omdat die de roze trui ruim in het bezit nam. Voor de tweede keer deze ronde.

Evelyn Stevens juicht op de Madonna della Guardia.

De suprematie van de Amerikaanse dames bleef maar voortduren. Stevens pakte namelijk twee zeges in twee dagen en haar derde ritzege in totaal. Dat deed de Amerikaanse in de tijdrit naar Varazze. Anna van der Breggen kwam opnieuw maar enkele seconden tekort in het gevecht tegen de klok. Deze keer waren het er vier. Het bracht haar wel, zonder al te veel op te vallen, naar de derde plaats in het klassement op bijna twee minuten van Guarnier. Net als Guarnier leek ook Stevens voor Van der Breggen niet meer bij te halen.

Megan Guarnier aan het werk in haar roze leiderstricot.

Nederlands toetje

De voorlaatste etappe bedroeg een kleine honderd kilometer. De Milanese provincie werd aangedaan, met de eindstreep liggend in Legnano. Het zou een massasprint worden, waarin Giorgia Bronzini haar tweede ritzege wist te pakken in haar thuisronde.

Het slot vond plaats in en rond Verbania, aan de Italiaanse zijde van het Lago Maggiore. De toeristen kwamen massaal op het parkoers af en zagen Thalita de Jong een huzarenstukje afronden. De Nederlandse wereldkampioene veldrijden leverde een mooie solo af en hield daarmee de rest meer dan een minuut achter zich.

Thalita de Jong aan het feest in Verbania.

De eindzege ging naar Megan Guarnier. De Amerikaanse van Boels-Dolmans Cycling wist naast zich op het podium een land- en ploeggenote. Evelyn Stevens werd tweede, voor onze landgenote Anna van der Breggen. De renster van Rabobank kon met deze podiumplaats wel vertrouwen opdoen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Foto's: Cor Vos