decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Wild wint Towards Zero Race Melbourne, Bennett verslaat Van Poppel

Kirsten Wild kroonde zich tot winnares van de Towards Zero Race Melbourne op het Formule 1-circuit van Albert Park. Ze versloeg thuisrijdster Chloe Hosking.

Voorafgaand aan de Cadel Evans Great Ocean Road Race, die in de nacht van zaterdag op zondag plaats vindt en voor het eerst onderdeel uitmaakt van de WorldTour, werd afgelopen nacht de Towards Zero Race in Melbourne afgewerkt. Deze vond plaats op het Formule 1-circuit van Albert Park. De koersen werden gehouden op Australia Day, een Australische nationale feestdag.

Op het 5,3 kilometer lange circuit wordt sinds 1996 het Formule 1-seizoen geopend met de Australische Grand Prix. De vrouwen reden 12 ronden in hun criterium, de mannen 22. Bij de mannen was Sam Bennett ongenaakbaar. De Ierse sprinter van Bora-Hansgrohe was ruim te sterk voor Danny van Poppel en Scott Sunderland (IsoWhey Sports Swisswellness). De mannen en vrouwen werden beiden gehuldigd op het officiële Formule 1-podium.

 Close call

Ook bij de vrouwen liep de koers uit op een sprint. Daarin werd het een spannende strijd tussen Kirsten Wild en de Australische Chloe Hosking. Beiden maakten transfers deze winter. Kirsten Wild toog van het Noorse Hitec Products naar een Amerikaanse werkgever, Cylance Pro Cycling. Hosking trok van het Britse Wiggle High5 naar het Italiaanse Alé Cipollini.

Kirsten Wild (l) en Chloe Hosking (r) in een spannend gevecht om de zege.

"Ik voelde dat mijn wiel als eerste over de streep kwam, maar het was echt nipt", aldus de winnares achteraf. "Chloe kwam met een beetje meer snelheid opzetten. Als de sprint iets langer was, had zij gewonnen." De Nederlandse, op het WK in Qatar tweede achter Amalie Dideriksen, beschreef de slotkilometers. "Met nog twee kilometer te gaan, stoomden we naar voren. Marta Tagliaferro was mijn lead out. We gingen volle gas vanuit de laatste bocht om iedereen te passeren. Ik probeerde de rest aan de linkerzijde te passeren en het was alles of niets. Toen kwam Chloe opzetten en kon ik alleen maar denken aan de eindjump."

Foto's: Cor Vos