HomeNieuwsVuelta a España: Voorbeschouwing parkoers (deel 1)

Vuelta a España: Voorbeschouwing parkoers (deel 1)

Wieler Revue bespreekt het parkoers van de eerste week van de Vuelta a España. Van Nîmes tot Cuenca!

De derde grote ronde van het jaar nadert met rasse schreden. In de Vuelta wacht er zoals we gewend zijn een parkoers met vele hindernissen op de renners. Vandaag blikken we in onze parkoersvoorbeschouwing vooruit op de eerste week. Komende week praten we u bij over de rest van de route en natuurlijk de kanshebbers in de diverse klassementen.

Alles weten over de komende Vuelta? Lees het in onze Vuelta-special. Ga naar tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-terugblik-tour-de-france-vuelta om ‘m te bestellen of haal hem in de winkel!

Etappe 1: Nîmes – Nîmes TTT | 13,5 km

De Ronde van Spanje begint voor het eerst sinds 2009 buiten Spanje. Waar acht jaar geleden de renners mochten vertrekken op het TT-circuit van Assen is het nu de beurt aan het Franse Nîmes om de Vuelta te ontvangen. Bijna veertien kilometer rijden de renners door de Franse stad. Het vele draaien en keren maakt het zeker geen eenvoudige expeditie. 

Halverwege de route zijn de eerste punten voor de eerste bergtrui te verdienen, maar echt naam mag de ‘Alto de Nîmes’ niet hebben. De finishlijn is getrokken voor de plaatselijke arena, waar tot op de dag van vandaag overigens nog concerten, voorstellingen, maar ook stierengevechten worden gehouden. 

Etappe 2: Nîmes – Gruissan | 201 km

De Vuelta verlaat de zusterstad van Córdoba een dag later. Op het programma staat een vlakke rit van Nîmes naar Gruissan. De koers, die zo’n tweehonderd kilometer lang over vlakke wegen voert, klinkt in eerste instantie misschien niet heel aantrekkelijk.

Maar voor u besluit dat u iets anders gaat doen willen we u toch even het kaartje van de rit meegeven.

Een aanzienlijk deel van het parkoers gaat namelijk langs de Middellandse zee. En dat betekent: waaieralarm! Het kan dus al een zeer bepalende dag worden voor het algemeen klassement. In toeristenoord Gruissan kan het veld helemaal uit elkaar liggen.

Etappe 3: Prades – Andorra la Vella | 158,5 km

En dan nu de bergen in! Fernando Escartín heeft – zoals we van hem gewend zijn – direct in de eerste dagen al een zware rit uitgetekend. We beginnen in het Franse Prades, aan de voet van de Pyreneeën en rijden dan via Spanje naar dwergstaat Andorra. De laatste keer dat de Vuelta een rit organiseerde in het bergachtige land kwam het parkoers van de hand van Joaquim Rodriguez. Hij selecteerde zijn favoriete wegen in het land waar hij heel wat trainingskilometers maakte. Het was een waanzinnig zware rit, waar meesterklimmer Mikel Landa uiteindelijk het laken naar zich toe trok. Elk jaar kunnen gewone stervelingen deze rit trouwens nog rijden als toertocht.

De derde rit van de Vuelta dit jaar is iets minder zwaar. Toch zijn de Col de la Perche (1e categorie), de Coll de la Rabassa (1e categorie) en de Alto de la Comella (2e categorie) zeker niet voor doetjes. Na de Comella duiken de renners in vliegende vaart richting de finish in de hoofdstad. 158,5 kilometer waarin de renners flink wat te verduren krijgen. Maar zien we ook al renners voor het klassement die alles op alles zetten om tijdwinst te boeken?

Etappe 4: Escaldes – Endorgany – Tarragona | 193 kilometer

Nu de eerste verschillen in het algemeen klassement zijn gemaakt is het tijd voor een vlakkere rit. Helemaal vlak is in Spanje natuurlijk zo goed als onbestaande, maar de sprinters mogen vandaag absoluut niet mopperen. Na een kilometer op Andorrees grondgebied wordt de Spaanse grens gepasseerd. En, het zal de Spanjofielen deugd doen, voor de rest van de Vuelta worden er geen andere landen meer aangedaan. De Vuelta kan nu echt beginnen.

Tarragona organiseert van 22 juni tot en met 1 juli 2018 de Middellandse Zeespelen. Het is alweer de achttiende editie van dit sportevenement. Wij van Wieler Revue kijken natuurlijk vooral uit naar het wielrennen (tijdrit en wegrit voor mannen en vrouwen) dat zal plaatsvinden in Vila-seca, even buiten Tarragona, maar ook schermen, voetbal, roeien, waterpolo, worstelen en zelfs bowls staan er op het programma. Als voorproefje op dit gebeuren komt de Vuelta a España naar de Spaanse kustplaats.

Wat de renners naast de plaatselijke wielerbaan zullen doen? Sprinten, zo is toch de verwachting. Maar de laatste kilometer is zeker niet zonder gevaar. Oppassen dus!

Etappe 5: Benicàssim – Alcossebre | 175,7 kilometer

Van Benicàssim, vooral bekend van het muziekfestival, naar Alcossebre is het normaliter slechts een goede dertig kilometer. Dankzij een uit de hand gelopen omleiding door het Spaanse (dus heuvelachtige) binnenland is dit nu 175 kilometer geworden. Het kan verkeren.

In de vijfde etappe wordt de Vuelta weer de Vuelta die we kennen. De finish ligt namelijk niet in het centrum van Alcossebre. Tot slot van de rit (waarin in totaal vijf beklimmingen zijn opgenomen) wacht de tocht richting de kluizenarij die gewijd is aan Lucia van Syracuse. Dit eenmansklooster torent boven de stad uit, wat Fernando Escartín op een idee bracht. Waarom niet daar finishen?

Goed, de finish ligt niet helemaal aan het kleine klooster, maar de 3,4 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2 procent, gaat wel voor problemen zorgen. Voor de renners die strijden om de ritzege en de eindoverwinning wordt het een sprint bergop tot aan de meet. Ieder voor zich en God voor ons allen.

De weg naar de ‘Ermita Santa Lucía’ loopt flink bergop.

Etappe 6: Vila-Real – Sagunto | 204,4 km

Vila-Real zouden muziekliefhebbers misschien kunnen kennen van de Spaanse gitarist en componist Francisco Tárrega, maar de meeste mensen kennen de stad vooral van de plaatselijke voetbalclub. Villarreal Club de Fútbol speelt al vele jaren op het hoogste niveau en heeft het ook enkele keren ver geschopt in Europa.

In Sagunto wordt vast en zeker ook tegen een bal getrapt, maar dat lijkt meer op het niveau ‘Kelderklasse’. De stad is trouwens het bezoeken wel waard, hoewel Hannibal dat in 219 voor Christus probeerde te voorkomen. Hij vernietigde de antieke vesting Saguntum, maar gelukkig voor de toeristen zijn de ruïnes nog te bezichtigen. Er is trouwens ook een fraai openluchttheater. 

En in theaterstuk met de naam ‘Etappe zes van de Vuelta a España’ (werktitel) zouden de vluchters de hoofdrol kunnen spelen. Het heuvelachtige parkoers leent zich er perfect voor. Wie krijgt de bloemen aan de Middellandse Zee?

Etappe 7: Llíria – Cuenca | 205,2 kilometer

We besluiten de eerste week met opnieuw een tocht door, zoals Escartín het omschrijft, het middengebergte. Het is de langste rit van de Vuelta en na een week koersen gaat dat toch in de kleren kruipen. Het wordt dus een lastig dagje. Het grootste gevaar schuilt zonder twijfel in de finale. 

In Cuenco, bekend van de casas colgadas, oftewel de ‘hangende huizen’, en de oude binnenstad. De Alto de Castillo is een steil, rottig klimmetje over stenen. Het mag de naam ‘kasseistrook’ niet hebben, maar het is wel vervelend. De klim is slechts twee kilometer lang, maar heeft wel een stijgingspercentage van dik zeven procent. 

Meer lezen? Op tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-terugblik-tour-de-france-vuelta bestelt u heel eenvoudig onze Vuelta-special. Daarin spreken we trouwens ook met Steven Kruijswijk en Jetse Bol. Eveneens een aanrader: het prachtige verhaal van Edwin Winkels over José María Jimenez.

Foto’s: Vuelta a España, Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...