José De Cauwer: 'Van der Poel kan de puzzel zelf leggen'

Mathieu van der Poel geldt als de favoriet voor Omloop Het Nieuwsblad komende zaterdag. Wieleranalyticus José De Cauwer: "Mathieu kan de puzzel zelf leggen."

Poel

De Tribune-podcast bracht Thijs Zonneveld, Michel Wuyts en José De Cauwer bijeen om voor te beschouwen op het voorjaar. Zoals vrijwel iedereen verwacht die laatste veel van Mathieu van der Poel. "We hadden het net over mannen als Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Tiesj Benoot. Voor hen zal de puzzel eens in elkaar moeten vallen", vertelt De Cauwer. "Maar Van der Poel is iemand die de puzzel zelf kan leggen. En dan mag die puzzel ook nog eens door elkaar gegooid worden. Mathieu kan zelf iets rechtzetten en dat zijn er maar weinig die dat kunnen."

Dat bewees Van der Poel vorig seizoen al in de Amstel Gold Race. De koers door Limburg kwam logischerwijs symbool te staan voor het voorjaar van Van der Poel. De Cauwer haalt echter de Ronde van Vlaanderen aan, waar de kopman van Alpecin-Fenix na een valpartij in mum van tijd weer vooraan zat. "Ik heb ploegleiders gesproken die zeiden: vergeet die Amstel Gold Race. Dat was niks in vergelijking met wat hij in de Ronde van Vlaanderen deed. Je bent geneigd te denken dat hij wat hulp heeft gehad, maar die ploegleiders zeiden dat hij absoluut niet geholpen is. Hij reed richting de Koppenberg een minuut dicht."

Bij de ploegenpresentatie was manager Philip Roodhooft zich er terdege bewust van dat het een ander jaar gaat worden. Er zal meer naar Van der Poel gekeken worden. De Cauwer gelooft niet dat renners hun benen stil gaan houden als ze weg zijn met de Nederlander. "Als Van der Poel gaat, zal het alle hens aan dek zijn en wil iedereen mee. De meeste renners zullen wel moeten meerijden, want anders komen er andere renners weer terug. En dan gaat Van der Poel nog een keer en dan is de vraag: kun je dan nog een keer met hem mee?"

Nieuws
  • Cor Vos