Van Vleuten domineert in Omloop Het Nieuwsblad

Annemiek van Vleuten heeft op een imponerende wijze Omloop Het Nieuwsblad op haar naam geschreven. De Nederlandse reed alles uit elkaar op de Muur van Geraardsbergen.
Vleuten

Zonder de grieperige Anna van der Breggen ging het vrouwenpeloton 's morgens van start. Door de ferme wind duurde het even voordat er een kopgroep ontstond. Uiteindelijk gebeurde dat toch met Maaike Boogaard, Femke Markus en Christina Schweinberger, maar die laatste moest haar inspanning al snel bekopen waardoor er twee Nederlanders vooraan kwamen. Na verloop van tijd reed Emily Newsom terug tot kop van de koers, maar de drie zouden nooit kans maken op de zege.

Door de zware omstandigheden werd het een slijtageslag voor de rensters. Op zeventig kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een crash. Voornaamste slachtoffer was Annemiek van Vleuten, maar de kopvrouw van Mitchelton-Scott wist na een vrij lange achtervolging terug te keren in het peloton. Het grote wachten was vervolgens op de Muur van Geraardsbergen, die werd aangevat met zo'n twintig rensters aangezien er al veel vrouwen gelost waren.

Op de Muur van Geraardsbergen nam Van Vleuten het heft in handen. Ze moest nog flinke tegenstand dulden van onder andere Floortje Mackaij, maar op het steilste stuk reed Van Vleuten toch iedereen uit het wiel en sloeg ze direct een gat van een kleine twintig seconden. Na de Bosberg was Van Vleuten nog steeds alleen en met een knappe solo reed Van Vleuten zonder tegenstand naar de overwinning. Marta Bastianelli en Floortje Mackaij completeerden het podium.

Laatste nieuws