HomeGiro d'ItaliaRemco Evenepoel: 'De Giro is een kans met al die tijdritten'

Remco Evenepoel: ‘De Giro is een kans met al die tijdritten’

Het is nog twee maanden wachten voor de start, maar Remco Evenepoel kijkt uit naar zijn debuut in de Giro d'Italia. We spraken onlangs met het talent en zijn ploegleider Patrick Lefevere. Ondanks de hoge ambities, een dito verwachtingspatroon en veel tijdritkilometers zijn beiden realistisch: "Als het niet loopt stoppen we ermee."

We vroegen Patrick Lefevere waarom Evenepoel al zo vroeg voor de leeuwen wordt gegooid in een grote ronde: ”Ik mag het nu wel zeggen, maar ik was er eerst op tegen. Hij is al meer dan zes maanden mijn oren van het hoofd aan het zeuren en via WhatsApp stuurde hij me steeds een Hongaars of Italiaans vlaggetje. Ik heb hem toen gezegd dat hij maar moest gaan. Maar hij moet er wel zeker van zijn dat als ik zie dat zijn kaarsje dooft, ik hem persoonlijk bij z’n kraag pak en uit koers haal.”

Een van de woorden waarmee hij 2019 kwalificeerde is moeilijk, waarom is dat zo?

“Hij is nog jong natuurlijk en beseft ook dat hij op een moment tegenwind gaat krijgen in zijn carrière. Daarom is de Ronde van Romandië afgelopen seizoen, waar hij tegenviel, goed geweest voor hem. Het ging daarvoor allemaal zo makkelijk, tot daar. Hij viel, het was slecht weer, hij was wat ziekjes en hij was ook iets te zwaar. Dat is voor hem echt de beste les geweest. Voor mij was dat misschien een zegen.”

Ondanks zijn jonge leeftijd is Evenepoel niet bang om zijn ambities te uiten en een straffe uitspraak te doen. Het is misschien een beetje ‘on-Vlaams’. Goud in Tokio staat bovenaan zijn wensenlijstje. We vroegen Lefevere wat hij daar van vindt: “Het voor hem misschien wel de manier om zich te motiveren. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik geen fan ben van de Olympische Spelen, maar hij mag dat als doel hebben natuurlijk. Hij zal wel niet de enige zijn.” 

Als je tweede wordt op het WK, mag je ambities in Tokio hebben toch?

“Ja, maar dat was wel op twee minuten he?”

Bent u niet bang, dat het op één of andere manier verkeerd gaat met hem?

“Daar ga ik niet van uit. Maar een ploeg moet er zijn om je te helpen. Als je wint, maar veel meer nog als het even tegenzit.”

Hoe sterk staat Remco Evenepoel in z’n schoenen?

“Iemand van 20 jaar die zo goed weet wat hij wil, dat heb ik nog nooit gezien. Hij kijkt professioneel vooruit, weet waar hij naartoe wil en programmeert zijn eigen leven. Het is eigenlijk één grote ontdekkingsreis. Voor ons, maar ook voor hem. Maar ik hoop wel dat de ploeg niet zal vallen of staan met Remco Evenepoel.”

[ont-quote align=”center” caption=”Remco Evenepoel”]’Ik ga niet zomaar de rol lossen'[/ont-quote]

Evenepoel laat al vroeg in het seizoen zijn goede vorm zien

Giro-tijdritten zijn een kans

“Het is er soms wel teveel”, zegt Evenepoel zelf over de aandacht rondom zijn persoon. “Maar dat hoort erbij. Het wielrennen is heel populair in België. Het hoort erbij, maar als het teveel is, is het ook teveel. Ik heb er op Twitter een keer wat van gezegd dat het genoeg was met de leugens die geschreven werden. Achteraf hebben ze dat ook niet meer gedaan. Ik kan er verder goed mee omgaan hoor. Het geeft me motivatie en ik ga er harder door fietsen.” 

Hoe ga je om met de hoge verwachtingen en de vergelijking tussen jou en Eddy Merckx?

“Om eerlijk te zijn trek ik me daar echt niks van aan. Dat ze mij vergelijken met Merckx is heel mooi, maar daar hou ik me niet mee bezig. Ik ben zo bezig met m’n vak en m’n toekomst, dat ik eigenlijk vrij weinig van de buitenwereld afweet. Ik heb ook geen tijd om me daar mee bezig te houden. In België zijn er veel verwachtingen, al sinds ik bij de junioren rij. Van mij mogen ze zeggen wat ze willen, het zal mijn focus of aanpak naar een wedstrijd niet veranderen.”

Je gaat dit jaar debuteren in de Giro, wat gaat jouw rol zijn in de ploeg?

“Uhm, daar kan ik nu eigenlijk nog niks over zeggen. De Giro is nog zo ver weg en die proloog moet eerst nog verreden worden. Ik ga er gewoon alles aan doen om in topvorm te zijn en zo hard mogelijk te rijden in die proloog.”

Ik kan me voorstellen dat je ook wil leren. Hoe ga je dat aanpakken?

“Na de proloog zullen de verschillen niet al te groot zijn, maar het geeft wel een indicatie. De vijfde etappe is meteen al met finish bergop. Ik ken mezelf en ik ga ze niet zo maar laten rijden dan. Voor het klassement zijn die twee dagen al heel belangrijk en vanaf dan zien we dag per dag wel hoe alles loopt. Ook in negatieve zin. Als het niet loopt, gaan we gewoon stoppen. Ik ben dan altijd nog maar 20 natuurlijk. Maar langs de andere kant is het ook een kans met al die tijdritten. Daar moeten we ook niet moeilijk of flauw over doen. Mijn tijdritten zijn gewoon supergoed, dus die moet ik gewoon gebruiken en dan zien waar het uitkomt. Maar een prestatie erop plakken ga ik nog niet doen. En ik ken mezelf, ik ga niet zomaar de rol lossen.”

We hebben het nu over de Giro, maar hoe zit het met de Olympische Spelen?

“Je kunt mijn seizoen in drie stukken opdelen. Eerst Luik-Bastenaken-Luik en de Giro, vervolgens de Spelen en tot slotte het WK en de Ronde van Lombardije. Dat gaan de drie piekpunten zijn. Maar ik blijf wel van koers tot koers werken. Ik ben van mezelf een winnaar en of het nu een kermiskoers is, ik wil overal het beste van maken.” 

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Video | Prachtige blijdschap bij vader Groenewegen en Team BikeExchange-Jayco

Dylan Groenewegen pakte gisteren na twee jaar afwezigheid in de Tour de France weer...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.