HomeNieuwsCorona: Ploegartsen verzoeken afgelasten Italiaanse koersen, Parkhotel blijft thuis

Corona: Ploegartsen verzoeken afgelasten Italiaanse koersen, Parkhotel blijft thuis

Corona-update: De ploegdokters van veertien wielerploegen hebben in een open brief gevraagd de Italiaanse voorjaarswedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo af te gelasten. Patrick Lefevere houdt ploegauto's tegen, ploegen twijfelen en Parkhotel-Valkenburg reist niet af naar Italië.

In de open brief, die onder meer op de website van HLN staat, noemen de ploegartsen vier belangrijke redenen aan om de koersen af te gelasten. Ten eerste moet de gezondheid van de renners, staf en het publiek prioriteit zijn volgens de brief. Daarnaast wijst men erop dat er elk jaar renners ziek worden in de voorjaarskoersen. Men vraagt zich af wat er dan gebeurt: “Moet een zieke renner in quarantaine? Of het hele team? En hoe lang? Hoe worden ze getest? We kunnen daar niet dagen op wachten, het zou de koers verlammen.”

De derde reden is, volgens de dokters, het risico op valpartijen en ziekenhuisopnames. “Waarschijnlijk moet een renner bij een valpartij naar een Italiaans ziekenhuis worden gebracht. De ziekenhuizen in Italië zitten midden in een uitbraakperiode en de werkdruk is hoor. De organisatie heeft hiervoor nog geen plan gecommuniceerd.”

Tenslotte worden de logistieke problemen benoemd: “Renners en staf kunnen mogelijk in quarantaine terechtkomen, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor andere voorjaarskoersen. Op dit moment zitten er nog steeds renners en staf vast in de UAE. Een dergelijk scenario kan de ambities van een team in het voorjaar en zelfs de voorbereiding op de Giro en de Tour in de war schoppen.”

De brief is ondertekend door artsen van onder andere Jumbo-Visma, CCC, Sunweb, EF Pro Cycling, Lotto Soudal, Bahrain-McLaren en INEOS.

Lefevere laat ploegwagens halt houden

Deceuninck – Quick Step ploegbaas Patrick Lefevere heeft zijn ploegwagens, die onderweg zijn naar Italië, laten stoppen in het Franse Reims. Ik wil er niet veel over kwijt”, zegt Patrick Lefevere tegen Sporza. “We weten ook niets meer dan jullie. Ik heb alvast mijn 2 voertuigen laten halt houden in Reims. De rest wacht in de service-course in Wevelgem. We wachten nu op verder bericht rond deze koersen.”

Het CCC van Greg Van Avermaet zouden normaal gezien vandaag afreizen naar Italië, om morgen de verkenning te doen. Door de onduidelijke situatie wordt de verkenning geschrapt en wacht de ploeg een extra dag, klinkt het. Ook Jumbo-Visma wacht het nieuws nog even af. Lotto Soudal heeft haar voertuigen wel laten afreizen naar Italië. “Als de koers niet plaatsvindt, keren we gewoon terug”, klinkt het.

Parkhotel-Valkenburg rijdt Strade Bianche en Trofeo Binda niet

Parkhotel Valkenburg reist niet af naar Italië. De ploeg laat in een statement op Twitter weten dat ze, omdat de Nederlandse regering afraadt naar Noord-Italië af te reizen, er voor heeft gekozen om niet te gaan. “Wanneer de Italiaanse regering, de wedstrijdorganisatie noch de UCI haar verantwoordelijkheid neemt, doen we dat zelf.” Het team benadrukt in haar statement de veiligheid van alle rensters en betrokkenen belangrijk te vinden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...