HomeNieuwsCorona: Ploegartsen verzoeken afgelasten Italiaanse koersen, Parkhotel blijft thuis

Corona: Ploegartsen verzoeken afgelasten Italiaanse koersen, Parkhotel blijft thuis

Corona-update: De ploegdokters van veertien wielerploegen hebben in een open brief gevraagd de Italiaanse voorjaarswedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo af te gelasten. Patrick Lefevere houdt ploegauto's tegen, ploegen twijfelen en Parkhotel-Valkenburg reist niet af naar Italië.

In de open brief, die onder meer op de website van HLN staat, noemen de ploegartsen vier belangrijke redenen aan om de koersen af te gelasten. Ten eerste moet de gezondheid van de renners, staf en het publiek prioriteit zijn volgens de brief. Daarnaast wijst men erop dat er elk jaar renners ziek worden in de voorjaarskoersen. Men vraagt zich af wat er dan gebeurt: “Moet een zieke renner in quarantaine? Of het hele team? En hoe lang? Hoe worden ze getest? We kunnen daar niet dagen op wachten, het zou de koers verlammen.”

De derde reden is, volgens de dokters, het risico op valpartijen en ziekenhuisopnames. “Waarschijnlijk moet een renner bij een valpartij naar een Italiaans ziekenhuis worden gebracht. De ziekenhuizen in Italië zitten midden in een uitbraakperiode en de werkdruk is hoor. De organisatie heeft hiervoor nog geen plan gecommuniceerd.”

Tenslotte worden de logistieke problemen benoemd: “Renners en staf kunnen mogelijk in quarantaine terechtkomen, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor andere voorjaarskoersen. Op dit moment zitten er nog steeds renners en staf vast in de UAE. Een dergelijk scenario kan de ambities van een team in het voorjaar en zelfs de voorbereiding op de Giro en de Tour in de war schoppen.”

De brief is ondertekend door artsen van onder andere Jumbo-Visma, CCC, Sunweb, EF Pro Cycling, Lotto Soudal, Bahrain-McLaren en INEOS.

Lefevere laat ploegwagens halt houden

Deceuninck – Quick Step ploegbaas Patrick Lefevere heeft zijn ploegwagens, die onderweg zijn naar Italië, laten stoppen in het Franse Reims. Ik wil er niet veel over kwijt”, zegt Patrick Lefevere tegen Sporza. “We weten ook niets meer dan jullie. Ik heb alvast mijn 2 voertuigen laten halt houden in Reims. De rest wacht in de service-course in Wevelgem. We wachten nu op verder bericht rond deze koersen.”

Het CCC van Greg Van Avermaet zouden normaal gezien vandaag afreizen naar Italië, om morgen de verkenning te doen. Door de onduidelijke situatie wordt de verkenning geschrapt en wacht de ploeg een extra dag, klinkt het. Ook Jumbo-Visma wacht het nieuws nog even af. Lotto Soudal heeft haar voertuigen wel laten afreizen naar Italië. “Als de koers niet plaatsvindt, keren we gewoon terug”, klinkt het.

Parkhotel-Valkenburg rijdt Strade Bianche en Trofeo Binda niet

Parkhotel Valkenburg reist niet af naar Italië. De ploeg laat in een statement op Twitter weten dat ze, omdat de Nederlandse regering afraadt naar Noord-Italië af te reizen, er voor heeft gekozen om niet te gaan. “Wanneer de Italiaanse regering, de wedstrijdorganisatie noch de UCI haar verantwoordelijkheid neemt, doen we dat zelf.” Het team benadrukt in haar statement de veiligheid van alle rensters en betrokkenen belangrijk te vinden.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...