Schachmann wint enerverende openingsrit Parijs-Nice

Maximilian Schachmann heeft in barre omstandigheden de eerste rit van Parijs-Nice gewonnen. De Duitser versloeg Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Julian Alaphilippe in een sprint.

Schachmann
  • Dylan Teuns Dylan Teuns
  • Maximilian Schachmann Maximilian Schachmann
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Tiesj Benoot Tiesj Benoot

De vlucht van de dag bestond uit twee Fransen, namelijk Romain Combaud en Jonathan Hivert. Het tweetal werd al snel weer bijgehaald door het peloton, waar Deceuninck-Quick Step de knuppel in het hoenderhok gooide. Niet veel later ontstond er commotie in het peloton door een valpartij. Bij de crash waren Romain Bardet en Warren Barguil betrokken. Vooral die laatste kwam de val duur te staan. Hij reed minutenlang achter de auto en werd na de etappe uit koers genomen door de organisatie.

Vooraan was het ondertussen een strijd op het scherpst van de snede, want het peloton brak door waaiervorming. Onder anderen Cees Bol, Nairo Quintana, Alaphilippe en Benoot zaten vooraan. Bij een tussensprint trokken die laatste twee ten aanval. Alaphilippe en Benoot, kanshebbers op de eindzege, werkten uitstekend samen en vatten het laatste heuveltje (inclusief kasseien) als eerste aan. Achter hen kwam een groep met grote namen echter steeds dichterbij. In die groep wisten Teuns en Schachmann een gat te slaan. Na een korte en intensieve achtervolging keerden zij terug tot aan de kop van de koers.

Schachmann denderde direct door, maar werd teruggehaald door Benoot. Op een kilometer van de streep ging de Belg zelf, maar ook die aanval werd beantwoord. Alaphilippe haalde hem met het oog op het algemeen klassement namelijk terug. Vervolgens was het de beurt aan Teuns, maar hij kwam te vroeg om het af te maken. Zo kon Schachmann vrij eenvoudig naar de zege spurten. Voor de Duits kampioen is het zijn eerste overwinning van het seizoen. Cees Bol won de sprint van de achtervolgende groep.

Nieuws
  • Cor Vos