Vergeten renner: Leif Hoste
Premium

Vergeten renner: Leif Hoste

“Ik ben vooral kwaad hè!” Op het middenterrein van het Vélodrome André Pétrieux doet een zichtbaar aangedane en kwade Leif Hoste zijn verhaal tegen Renaat Schotte. Het is 12 april 2009, paaszondag, wanneer Tom Boonen voor de derde maal Parijs-Roubaix wint. Solo.

Na kilometerslang sleuren, trekken en demarreren heeft Boonen het peloton gedecimeerd tot een select groepje van zes renners. Daarbij zitten twee renners van Silence-Lotto: Johan Vansummeren en Leif Hoste. Voor de rest alleen maar eenlingen. Een situatie die perspectieven biedt wellicht. Maar dan gaat het op de eerste bocht van het mythische Carrefour de l’Arbre al mist. Hushovd en Boonen houden hem net recht, Flecha gaat onderuit en neemt Hoste en Vansummeren mee in z’n val. Weg potentiële podiumplek, weg kans op winst.

“Een stommiteit van Flecha. Hij was de enige die zat te speculeren en een beetje belachelijk te doen. En dan begint ‘ie nog te demarreren ook en kan ‘ie blijkbaar ook niet sturen.”

De boosheid en teleurstelling van Hoste zijn goed te begrijpen, want in zijn carrière was het vaak ‘net niet’. Althans, wanneer het aankwam op de grote kasseienklassiekers. Hij werd in 2004, 2006 en 2007 liefst driemaal tweede in Vlaanderens Mooiste. Respectievelijk Steffen Wesemann, Tom Boonen en Allessandro Ballan sprintten telkens sneller dan de man uit Kortrijk. 

Hoste, geboren op 17 juli 1977, was goed in het rijden tegen de klok. Hij won het Belgisch kampioenschap tijdrijden driemaal en mede dankzij zijn tijdrit won hij de Driedaagse van de Panne-Koksijde in 2006. Het zijn de belangrijkste overwinningen van de renner, die in 1997 prof werd bij Mapei-GB. Daarna reed hij voor onder meer Domo-Farm Frites en Lotto-Domo om vervolgens twee jaar neer te strijken bij Discovery Channel. In 2007 zei hij die ploeg vaarwel om weer terug te keren naar zijn vorige ploeg, die inmiddels Omega Pharma-Lotto heette.

Fysieke problemen speelden een rol in de carrière van Hoste. Valpartijen zorgden ervoor dat hij last kreeg van zijn rug en een val in het voorjaar van 2011 had een scheurtje in het hersenvlies als gevolg. Barstende hoofdpijn zorgde ervoor dat Hoste, inmiddels rijdend voor Katusha, een kruis kon zetten over de rest van het seizoen. 2012 werd zijn laatste jaar, in dienst van Accent Jobs - Verandas Willems. Maar potten breken lukte niet meer en eind 2012 zette hij een punt achter zijn carrière. Die carrière kreeg in 2013 nog een staartje toen de Belgische Wielerbond een zaak aanspande tegen Hoste. Onregelmatigheden in het bloedpaspoort. Hoste werd, ondanks dat hij al gestopt was, voor twee jaar geschorst en moest een boete van 150.000 euro betalen. Uiteindelijk werd Hoste in 2017 vrijgesproken, omdat het afwijkend bloedpaspoort volgens de rechtbank in Gent geen direct bewijs voor dopinggebruik is. Leif Hoste had de wielersport toen al de rug toegekeerd. Onze zuiderbuur werkt inmiddels als vertegenwoordiger. 

Of Hoste en Flecha ooit nog vrienden zijn geworden is niet bekend. Op die paaszondag had hij in ieder geval geen behoefte om met de Spanjaard te praten. “Op het moment heb ik geen goesting om hem te spreken. Ik moet maar een beetje verstandig zijn, hij moet niet de dicht bij me komen.”

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct