Vergeten renner: Dave Bruylandts
Premium

Vergeten renner: Dave Bruylandts

4 april 2004. De 27-jarige Dave Bruylandts is in de straten van Meerbeke op weg naar de grootste zege uit zijn carrière. In een Ronde van Vlaanderen waar de grote favorieten het laten afweten pakt Bruylandts zijn kans door samen met Steffen Wesemann en Leif Hoste weg te rijden op de Muur van Geraardsbergen.

Een kilometer voor de streep is er een kleine aarzeling in de kopgroep waar de altijd aanvalslustige Bruylandts gebruik van maakt. Even lijkt de renner van Chocolade Jacques te gaan winnen, maar dan rijdt zijn landgenoot Hoste het gat dicht waarna de Duitser Wesemann profiteert. Bruylandts is derde en is ontroostbaar na afloop. Met het typische verongelijkte gezicht van Bruylandts met vooruitstrevende kin en grote ogen doet hij zijn beklag na afloop. “Ik begrijp niet waarom Hoste mij terughaalt. Hij moet het werk toch altijd aan de snelle Wesemann laten? Als Hoste z’n benen stilhoudt win ik de Ronde van Vlaanderen, sipt Bruylandts.

Dave Bruylandts was een vreemde eend in de bijt. Een relatieve laatbloeier die in 2001 werd opgepikt door het grote Domo-Farm Frites waarna hij snel progressie maakte. Grote overwinningen waren er niet bij, maar hij was toch een renner die vaak in de finales aanwezig was. Een gebrek aan explosiviteit zorgde ervoor dat het Bruylandts palmares geen grote indruk maakt. En dat terwijl Bruylandts in het door EPO verziekte tijdperk in het peloton bekend staat als ‘Dokter Dave’. Een even vleiende bijnaam als Bjarne Riis ‘Monsieur 60 percent’ of Rodolfo Massi ‘De Apotheker’.

Bruylandts naam zingt rond in allerlei dopingonderzoeken en eigenlijk is het wachten op een definitieve veroordeling. Die komt er in 2004, in hetzelfde jaar als die derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Bruylandts wordt betrapt op het gebruik van EPO en staat twee jaar langs de kant. In 2006 krijgt hij nog een contract aangeboden bij Unibet maar nog voor hij goed en wel in het peloton terugkeert wordt hij door zijn nieuwe werkgever alweer op non-actief gezet nadat er door door het Parket van Turnhout in zijn huis stimulerende middelen zijn gevonden. Unibet distantieert zich van de delinquent waarna Bruylandts stopt met professioneel wielrennen. Hij wint nog wel enkele koersen bij de amateurs maar geld gaat de pas 31-jarige Belg dan niet meer verdienen in de wielersport. In 2009 geeft de Belg nog een interview aan Het Nieuwsblad waarin hij vertelt de kost te verdienen met de verkoop van voedingssupplementen. Vreemd? Helemaal niet, volgens Bruylandts. “Ik wil een boodschap meegeven: het kan ook op een natuurlijke manier. Het kan ook anders. Ik zal nu ook de eerste zijn om tegen sportmannen te zeggen: blijf van de doping af, doe dit niet en doe dat niet.”

Het podium van de Ronde van Vlaanderen 2004

Ondanks alles kijkt Bruylandts nog wel met enige trots terug op zijn tumultueuze wielercarrière. “In de jaren dat ik koerste, vind ik mezelf geslaagd. Als ik in 2004 niet gevallen was op tweede paasdag, wil ik weleens zien wie anders dan mezelf het Wereldbekerklassement had gewonnen. Toen eindigde ik ook als derde in de Ronde van Vlaanderen. Daar word ik nog heel dikwijls op aangesproken: Dave, jij had toen de Ronde van Vlaanderen moeten winnen”

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct

Laatste nieuws