Lefevere: "Geen Tour de France? Dat zou een totale ramp zijn"

Patrick Lefevere heeft in zijn column in Het Nieuwsblad zijn licht laten schijnen op de coronacrisis. Hij noemt het verdienmodel van wielerploegen, met sponsoren, nu een voordeel. Maar beseft ook dat het wegvallen van koersen en de economische gevolgen van de crisis risico's met zich meebrengen.

Lefevere: "Geen Tour de France? Dat zou een totale ramp zijn"

"Wat ik lees, maakt me ongerust", vertelt de manager van Deceuninck-Quick Step "Elke dag heb ik schrik dat een renner of iemand uit de staf me zal bellen om te zeggen dat ze ziek geworden zijn. Met Davide Bramati en Davide Ballerini hebben we twee mensen die in Bergamo wonen, de zwaarst getroffen stad in Europa. Bijna dagelijks sta ik met Brama in contact en de verhalen die hij vertelt, zijn hallucinant."

Afhankelijkheid van sponsoren is voordeel

"Ik las in het interview met Philip Roodhooft, de manager van Alpecin-Fenix", vervolgt Lefevere. "Hij maakte het punt dat het zwakke economische model van het wielrennen – de bijna totale afhankelijkheid van sponsors – op dit moment een voordeel is. Zonder koersen verliezen we natuurlijk inkomsten, maar niet in die mate dat onze werking meteen in het gedrang komt. Ik volg zijn verhaal, maar dan ga je er wel vanuit dat de sponsors blijven betalen. Alle bedrijven die exporteren, zien hun omzet terugvallen. En dan wordt er al snel bespaard op de marketing. Het zou naïef zijn te denken dat de economische impact van de coronacrisis zich niet vertaalt naar het wielrennen."

Overigens ziet Lefevere geen enkel signaal dat zijn sponsoren compensatie zouden willen voor gemiste koersen, maar hij stipt wel aan dat het voorjaar compleet wegvalt en dat dat de belangrijkste periode is voor zijn ploeg.

Wegvallen Tour de France? Een totale ramp.

Het wegvallen van de Tour de France zou volgens Lefevere een totale ramp zijn. "Het zou ronduit dom zijn om daar geen rekening mee te houden. Mijn stelregel is om altijd uit te gaan van een best case en een worst case. In het gunstigste scenario koersen we opnieuw in juni, in het slechtste geval zit het seizoen erop. Ik zal wel een pessimist zijn, maar wie had drie weken geleden durven te voorspellen dat half Europa ineens huisarrest zou hebben?"

"Ik hou mijn hart vast", zegt hij tot slot. "ASO kan tegen een stootje, wielerploegen kunnen dat niet. Wij hebben geen financiële buffer om zulke klappen op te vangen. Als er geen Tour de France is, kan het hele model van het wielrennen in elkaar klappen."

Nieuws
  • Cor Vos