Lefevere: 'Tour van 2 weken, Waalse klassiekers voor het WK, Vlaamse erna'

Nu steeds meer wedstrijden worden uitgesteld door het coronavirus, begint het samenstellen van een agenda een steeds lastiger vraagstuk te worden. Deceuninck - Quick Step ploegbaas Patrick Lefevere heeft een mogelijke oplossing: "Met een Tour van 2 weken krijg je toch dezelfde winnaar".

Lefevere: 'Tour van 2 weken, Waalse klassiekers voor het WK, Vlaamse erna'

In een gesprek met Sporza gaat Lefevere in op het idee om de Tour achter gesloten deuren te verrijden, zoals de Franse minister van Sport opperde. De grote baas van Deceuninck - Quick Step ziet dit niet zeggen. "Ik zie niet goed hou dat zou kunnen werken", zegt Lefevere. "Maar uiteindelijk heb ik natuurlijk liever een Tour zonder publiek dan geen Tour. Maar de Franse overheid zal toch haar verantwoordelijkheid moeten nemen en kunnen garanderen dat alles en iedereen coronavrij is."

Tour inkorten

Volgens Lefevere is de Tour inkorten een goede oplossing om ruimte te maken op de, dan overvolle kalender. "“Ik zou de Tour inkorten tot twee weken. Volgens mij zit niemand nu te wachten op een normale Ronde van Frankrijk van drie weken. De winnaar zal sowieso dezelfde zijn." Volgens de Vlaming komt er dan genoeg ruimte vrij voor de klassiekers.

De Waalse klassiekers kunnen dan volgens Lefevere in de week voor het WK worden georganiseerd. "Ik zie dat het Wereldkampioenschap in september, in Zwitserland, toch heel zwaar is", klinkt het. "Waarom dan niet ’s zondags voor de wegwedstrijd bij de mannen Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl organiseren? De Waalse week dus voor het WK. En de Vlaamse klassiekers de week nadien.”

Mixed Relay tijdens Zesdaagse

Volgens Sporza zou Remco Evenepoel dan wel moeten kiezen tussen Luik-Bastenaken-Luik of het WK tijdrijden. Maar volgens Lefevere is dat totaal geen onderwerp van gesprek. "Die tijdrit moet je gewoon zoals vroeger op de woensdag rijden. We gaan nu toch niet blijven zeveren met die Mixed Team Relay zeker? We hebben al genoeg aan ons hoofd. Die mixed-tijdrit moet men maar rijden tijdens de Zesdaagse van Gent", zegt hij met een knipoog.

Tot slot vindt Lefevere het seizoen verlengen tot 31 oktober ook geen goed idee. "Ik moet daar toch een beetje om lachen, want het seizoen duurt nu ook al tot 21 oktober, met de Ronde van China. Ik kan je verzekeren dat weinig renners daar zin in hebben, ook al is het een verplichting. We gaan dus het seizoen één week verlengen en daar moet de UCI de monumenten en de grote ronden inpassen? Kom op, een klein beetje normaal doen..."

Nieuws
  • Cor Vos