Vlaams wielerjournalist André Meganck overleden

Voormalig VRT-journalist André Meganck is overleden. Meganck was van 1976 tot 2015 in dienst van de Belgische publieke omroep. Meganck was als journalist aanwezig bij 39 Tours, 26 keer de Giro, 13 keer de Vuelta en 40 wereldkampioenschappen. Meganck werd 72 jaar.
Vlaams wielerjournalist André Meganck overleden

Meganck kwam in 1975 bij de VRT terecht als chauffeur van commentator Fred De Bruyne, maar zijn takenpakket breidde zich snel uit. Tijdens de uitzendingen van de VRT (en later Sporza) was Meganck werkzaam als programma-assistent. Hij was steun en toeverlaat van de commentatoren in de cabine, zocht informatie en zorgde voor de contacten met gasten. Hij was chauffeur, zorgde ervoor dat renners voor de microfoon kwamen en verrichte allerlei ondersteunende diensten. 'De chrono van André' waar Michel Wuyts vaak naar verwees bij het opnemen van tijdsverschillen tussen kopgroepen en pelotons was een begrip. Zijn netwerk in de wielersport en goede contacten met de renners waren legendarisch. Meganck was een vertrouwd gezicht in het peloton, waar iedereen hem kende.

Meesterfixer van de koers

Vier jaar terug bracht Meganck zijn memoires uit in het boek 'Meesterfixer van de koers'. In dat boek vertelde Fabian Cancellara dat je Meganck 'in zekere zin de vader van het peloton kon noemen'.“Elke profwielrenner van enig niveau, niet alleen in België, maar in het hele internationale peloton, kende hem. En dat voor iemand die niet eens op tv kwam”, aldus de Zwitser.

Meganck overleed thuis aan de gevolgen van een hartstilstand.

Laatste nieuws