Techniek | Alles wat je moet weten over je schoenplaatjes

Schoenplaatjes, een klein maar essentieel onderdeel. Ze vormen immers de verbinding tussen schoen en pedaal. Shimano maakt twee soorten schoenplaatjes: SPD-SL en SPD. Wat nog wel eens vergeten is, is dat je schoenplaatjes goed moet onderhouden (lees: op tijd moet vervangen). We leggen je uit wanneer dat moet.
Techniek | Alles wat je moet weten over je schoenplaatjes

SPD-SL

Er zijn drie varianten SPD-SL-schoenplaatjes, die je voet verschillende maten van zijwaartse bewegingsvrijheid ten opzichte van het pedaal bieden. De schoenplaatjes hebben een afstelbereik van 11 mm voor-achter en 5 mm links-rechts. Als de stopper van de plaatjesmoer (plastic) op de schoenzool wordt verwijderd, wordt het afstelbereik voor-achter verhoogd naar 22 mm.

Er zijn drie kleuren plaatjes: rode, zonder speling. Gele, met 6 graden speling voor en achter en blauwe, met 2 graden speling voor en achter. Daarnaast heeft Shimano, voor mensen met beenlengteverschil opvulplaatjes, die zorgen voor 1 tot 5 mm verschil in hoogte.

Onderhoud

Dit is echt belangrijk en wordt soms nog wel eens vergeten. Schoenplaatjes slijten en moeten periodiek worden vervangen. Je plaatst nieuwe schoenplaatjes wanneer je de schoen moeilijk losklikt of als het losklikken veel makkelijker gaat dan toen het schoenplaatje nieuw was. Er is ook een visuele indicatie: als het gekleurde deel van het schoenplaatje versleten raakt, moet het plaatje worden vervangen. 

Voor: Vervang de schoenplaatjes wanneer de zwarte laag onder de plaatjes te zien is. 

Achter: Het schoenplaatje moet worden vervangen wanneer het is afgesleten tot aan de referentiestreep voor vervanging

SPD

SPD-plaatjes en -pedalen zijn specifiek voor mountainbike en cyclocross gemaakt. Je klikt makkelijker uit en modder en vuil hebben minder invloed op de werking. Er zijn twee soorten plaatjes. De SHM51 klik je uit door je hiel zijwaarts te bewegen, bij de SHM56 kun je in meerdere richtingen uitklikken, door je hiel te bewegen naar een richting die je zelf kiest.

Laatste nieuws