HomeMateriaalTechniek | Alles wat je moet weten over je schoenplaatjes

Techniek | Alles wat je moet weten over je schoenplaatjes

Schoenplaatjes, een klein maar essentieel onderdeel. Ze vormen immers de verbinding tussen schoen en pedaal. Shimano maakt twee soorten schoenplaatjes: SPD-SL en SPD. Wat nog wel eens vergeten is, is dat je schoenplaatjes goed moet onderhouden (lees: op tijd moet vervangen). We leggen je uit wanneer dat moet.

SPD-SL

Er zijn drie varianten SPD-SL-schoenplaatjes, die je voet verschillende maten van zijwaartse bewegingsvrijheid ten opzichte van het pedaal bieden. De schoenplaatjes hebben een afstelbereik van 11 mm voor-achter en 5 mm links-rechts. Als de stopper van de plaatjesmoer (plastic) op de schoenzool wordt verwijderd, wordt het afstelbereik voor-achter verhoogd naar 22 mm.

Er zijn drie kleuren plaatjes: rode, zonder speling. Gele, met 6 graden speling voor en achter en blauwe, met 2 graden speling voor en achter. Daarnaast heeft Shimano, voor mensen met beenlengteverschil opvulplaatjes, die zorgen voor 1 tot 5 mm verschil in hoogte.

Onderhoud

Dit is echt belangrijk en wordt soms nog wel eens vergeten. Schoenplaatjes slijten en moeten periodiek worden vervangen. Je plaatst nieuwe schoenplaatjes wanneer je de schoen moeilijk losklikt of als het losklikken veel makkelijker gaat dan toen het schoenplaatje nieuw was. Er is ook een visuele indicatie: als het gekleurde deel van het schoenplaatje versleten raakt, moet het plaatje worden vervangen. 

Voor: Vervang de schoenplaatjes wanneer de zwarte laag onder de plaatjes te zien is. 

Achter: Het schoenplaatje moet worden vervangen wanneer het is afgesleten tot aan de referentiestreep voor vervanging

SPD

SPD-plaatjes en -pedalen zijn specifiek voor mountainbike en cyclocross gemaakt. Je klikt makkelijker uit en modder en vuil hebben minder invloed op de werking. Er zijn twee soorten plaatjes. De SHM51 klik je uit door je hiel zijwaarts te bewegen, bij de SHM56 kun je in meerdere richtingen uitklikken, door je hiel te bewegen naar een richting die je zelf kiest.

Beeld: Shimano

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Specialized presenteert nieuwe topschoen: S-Works Torch

Specialized komt een dikke maand voor aanvang van de Tour met een mooi nieuw paar schoenen op de markt. Wij mochten ze al even uittesten met Fabio Jakobsen.

13 Fraaie fietsen die zijn gebruikt in de Giro te koop op veilingsite Catawiki

Zie jij jezelf wel rijden op zo'n prachtige machine waarop bijvoorbeeld Primoz Roglic de Giro reed? Dat kan! Want tot en met morgen kun je nog bieden op fietsen waar profs op reden in de Giro. Maar ze zijn niet goedkoop...