Bakelants denkt aan allergieseizoen: 'Interessant om te zien hoe koersen verlopen in het najaar'

Tom Dumoulin opperde deze week om elk seizoen een maand te verplaatsen, omdat het in het najaar vaak mooier weer is dan in het vroege voorjaar. Volgens Jan Bakelants en Patrick Lefevere hoeft het niet. "Maar het is wel interessant om te zien hoe de uitgestelde koersen verlopen in november"
Bakelants denkt aan allergieseizoen: 'Interessant om te zien hoe koersen verlopen in het najaar'

Sporza sprak met enkele namen uit het Belgische peloton en onze zuiderburen staan niet te springen om later te beginnen met het seizoen en ook later te eindigen. Van Jan Bakelants hoeft het niet, hoewel hij zegt dat het vooral moet gebeuren wanneer de global warming doorzet en de seizoenen verschuiven. Volgens Bakelants is het eind maart en begin april juist wel vaak goed koersweer. Hij merkt ook op dat Milaan-Sanremo enkele jaren geleden op zondag werdt verreden. Toevallig regende het vaak op die zondagen.

"Het is wel eens interessant om te zien hoe de uitgestelde monumenten verlopen dit najaar", denkt hij hardop. "Ik ben ervan overtuigd dat er maanden zijn waarin je genetisch voorbestemd bent om goed te presteren. Er zijn ook maanden waarin je alles goed doet, maar het niet lukt om je piekvorm te halen. Gewoon omdat dat niet in je genen zit."

Bakelants benoemt dat vooral de Waalse klassiekers in het allergieseizoen vallen. Iets waar hij zelf ook last van heeft. "Ook Tom (Dumoulin, red.) heeft last van het allergieseizoen, dus misschien steekt er wel een verborgen agenda achter zijn voorstel", zegt Bakelants lachend. "Daarom denk ik dat het heel interessant kan zijn als de 4 uitgestelde monumenten dit jaar in september gereden worden. We zouden dan wel eens een heel andere winnaar kunnen krijgen of heel andere outperformers, net omdat ze niet tegengehouden worden door voor hen negatieve omstandigheden."

Lefevere: 'Eerder iets veranderen aan het concept van de koers dan aan de kalender'

Ook Patrick Lefevere is geen voorstander van het idee van Dumoulin: "Ik denk niet dat het een goed idee is om de klassiekers op te schuiven", zegt hij, want volgens hem is het publiek al 100 jaar gewend dat er in maart en april gekoerst wordt.. "Als je de Omloop, Harelbeke, Wevelgem, de Ronde en de andere klassiekers allemaal door elkaar schudt op de kalender, dan zal de interesse volgens mij minder zijn bij de mensen. Ik zou eerder iets veranderen aan het concept van de koers dan aan de kalender." 

Laatste nieuws