Wuyts: 'Goed over nagedacht, maar typisch ASO. Ze wringen alles weg'

Vandaag komt er meer duidelijkheid over het hervatten van de wielerkalender, die door het coronavirus helemaal overhoop gegooid is. De Tour de France lijkt op 29 augustus te beginnen en op 20 september te eindigen. Vooralsnog zijn dat nog geruchten en is niks bevestigd. Op de Belgische Radio 1 deed Michel Wuyts er zijn zegje over.
Wuyts: 'Goed over nagedacht, maar typisch ASO. Ze wringen alles weg'

Volgens Wuyts is er goed nagedacht over de nieuwe data voor de Tour. De Fransen schuiven het volgens hem zo ver mogelijk naar voren om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van het virus. "De Tour wil ook garanderen dat zoveel mogelijk medespelers van de top van het peloton aan de start kunnen komen", stelt hij. "Nu is dat lang nog niet zeker. Als je genoeg ruimte schept, kan het dat Bernal bijvoorbeeld wel de toelating krijgt om vanuit Colombia over te vliegen."

 Volgens Wuyts is er momenteel nog helemaal geen zekerheid dat de situatie eind augustus dusdanig is, dat er een Tour georganiseerd kan worden, maar hij benoemt de economische belangen van de Tour, die volgens hem enorm zijn.

'Typisch ASO, ze wringen alles weg'

Een gevolg van het opschuiven van de Tour is dat andere koersen in de verdrukking komen. 20 september valt immers samen met het WK tijdrijden voor mannen. Volgens Wuyts gaat dat spanningen opleveren met de UCI: "De laatste dag van de Tour overlapt dan weer met het WK, namelijk de tijdrit. En iedereen die meedoet voor eindwinst in de Tour, is in principe een goede tijdrijder. Men zal daar een overeenkomst moeten voor sluiten", vindt hij. "Kleinere koersen zullen ook weggeduwd worden. De BinckBank Tour zal dan samenvallen met het begin van de Tour. En nog zo veel meer. Dat is typisch ASO, ze wringen alles weg. En daar heb ik het wel moeilijk mee."

Voorts denkt Wuyts aan de Ronde van Vlaanderen, die met de GP Impanis een mondelinge overeenkomst heeft voor 19 september. Laatstgenoemde koers wil tegen voorwaarden die dag afstaan aan de Hoogmis. Maar dat zou weer samenvallen met de voorlaatste rit van de Tour. "Er zijn tal van pretendenten voor winst in de Ronde van Vlaanderen die ook de Tour zullen rijden. Ik denk aan Stuyven, Naesen, Van Avermaet enzovoort", benoemt Wuyts.

Tot slot benoemt hij dat er nog twee andere grote rondes zijn en dat het een enorme taak gaat worden om de monumenten in te plannen in de nieuwe kalender.

Laatste nieuws