Vooraanstaand gezondheidsdeskundige: 'Doorgaan Tour de France kan ramp veroorzaken'

Devi Sridhar, wereldwijd één van de meest vooraanstaande experts op het gebied van volksgezondheid noemt het plan om de Tour eind augustus en in september te organiseren een recept voor een ramp. Volgens haar is het logischer om de wedstrijd af te gelasten.

Gezondheidsdeskundige: 'Doorgaan Tour de France kan ramp veroorzaken'

Sridhar is voorzitter van het onderdel Global Public Health aan de Universiteit van Edinburgh en adviseur van de Schotse regering. Ze geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van teststrategieën om de corona-pandemie te bestrijden. Ze waarschuwt dat een Tour de France, zelfs in augustus, een nieuwe verspreiding van het virus in Europa op gang kan brengen.

"Het is een pijnlijke beslissing, maar ze hebben geen keus", vertelt Sridhar tegen Cyclingnews. "Het is verstandig om dit jaar af te zeggen. Ze moeten de risico's afwegen tegen de opbrengsten. Duizenden mensen van over de hele wereld, die zich van stad naar stad verplaatsen... Een virus zou er goed kunnen gedijen, het zou het recept voor een ramp kunnen zijn."

"Er is zeker een risico dat de Tour de France het virus onbewust verspreidt", vervolgt ze. "Dat zou voor een nieuwe lockdown kunnen zorgen."

'Twee weken in quarantaine'

De Franse president Macron heeft grote openbare evenementen tot 11 juli verboden. De Tour zou oorspronkelijk op 27 juni van start gaan. Als reactie op dat decreet heeft de ASO besloten de Tour op 29 augustus te laten starten. Twee maanden uitstel, een maatregel die de nodige kritiek krijgt van Sridhar. "Het is een langdurig probleem", stelt ze. "Dit virus is een blijvertje en zal terugkomen. Zelfs als Frankrijk het in augustus onder controle krijgt, dan is er natuurlijk de kwestie van mensen die vanuit verschillende landen naar Frankrijk komt. Dat kan een nieuw cluster van infecties veroorzaken, dus je moet minimaal denken aan een quarantaine van twee tot drie weken voordat ze het land binnenkomen."

Dat zou betekenen dat iedereen die in het Tourcircus werkt ten minste twee weken voor het Grand Depart in quarantaine geplaatst moet worden. "Ik denk niet dat doorgaan realistisch is. Het zal niet zijn zoals de Tour in voorgaande jaren. Het zou logischer zijn om te annuleren", zegt Sridhar. "Dat lijkt realistischer."

Tot slot benoemt ze dat men niet weet of de overdracht van het virus buitenshuis anders is dan binnenshuis. Volgens jaar zou je, wanneer je de Tour niet achter gesloten deuren houdt, iedereen (inclusief toeschouwers) moeten voorzien van mondmaskers.

Nieuws
  • Cor Vos