HomeNieuwsBoogerd: 'Zonder die druk had ik nooit bekend'

Boogerd: ‘Zonder die druk had ik nooit bekend’

Jarenlang was Michael Boogerd een vaste waarde voor het podium van de Amstel Gold Race. Hij won de koers eenmaal en stond daarnaast zes keer op het podium. Een dopingbekentenis zorgde ervoor dat hij van z'n voetstuk viel: 'Ik hoopte altijd dat het mijn deurtje voorbij zou gaan.'

In een interview met Sporza blikt Boogerd terug op de Amstel Gold Race, een koers die hij won in 1999. In 2003, 2004 en 2005 werd hij drie maal op rij tweede. Het is meer bijzonder om 3 keer na elkaar 2e te eindigen in een koers dan die koers 1 keer te winnen”, vertel hij. “Die 3e keer 2e, je wordt er simpel van, je bent er klaar mee. Maar ik stond er wel altijd op de dag dat ik er moest staan.”

Boogerd geeft toe dat hij misschien niet een echte killer was. “Mijn koers was vaak al geslaagd als ik koers had kunnen maken. Zo denkt een echte killer niet.”

Cultuur in stand gehouden

Enkele jaren nadat hij gestopt was, staken dopingerachten de kop op. In 2013 volgende een bekentenis. Volgens Boogerd kwam die bekentenis omdat de druk groot werd. “Als er niet zoveel druk was geweest, dan had ik nooit bekend”, vertelt hij. “Dat klinkt misschien vreemd, maar het is geen geheim dat in mijn periode een bepaalde cultuur was ontstaan waarin iedereen een beetje op dezelfde manier fietste, denk ik. Ik hoopte altijd dat het mijn deurtje voorbij zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Je wil niet van je voetstuk vallen en de ellende meemaken die op je afkomt.”

Boogerd vertelt dat niemand uit zichzelf bekend heeft, het was volgens hem een kwestie van betrapt worden of onder druk gezet worden. In die jaren was er volgens hem een andere cultuur dan nu. “Ik heb er wel spijt van dat ik die cultuur destijds in stand heb gehouden door doping te gebruiken”, geeft hij toe. “Ik zat in een cultuur waarin ik zelf de keuze heb gemaakt om er in mee te gaan. Ik had het niet moeten doen en daar heb ik wel een beetje spijt van. Voor de ene is het goed dat ik spijt heb, voor de andere ben ik dan een huichelaar. Dat laat ik in het midden.”

Eigen hachje

Boogerd vertelt dat hij op bepaalde momenten ook niet gebruikt heeft, maar dat je als kleine renner niet bij machte bent om tegen het systeem op te staan. Toen hij een gevestigde naam werd, had dat misschien wel gekund volgens hem. “Ik heb de keuze gemaakt omdat ik dacht dat het niet anders kon. Was er destijds een beweging op gang komen, dan was ik er in meegegaan. Maar sporters denken aan hun eigen hachje en nemen het niet snel voor elkaar op”, klinkt het.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Tour | Groenewegen weet met ultieme jump Wout van Aert te verslaan

Vroeg in de rit ontstond een kopgroep. Aangezien het geheid in een sprint zou...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...