Dumoulin: 'Verwacht dat de Tour ook zonder Bernal doorgaat'

Het kan zomaar eens zijn dat de Tour dit jaar wel doorgaat, maar zonder renners uit bijvoorbeeld Colombia, omdat zij niet naar Frankrijk af kunnen reizen. Volgens Dumoulin moet de Tour dan toch doorgaan, hij stelt dat de economische belangen groot zijn. Volgens hem is de belangrijkste voorwaarde wel dat de volksgezondheid niet in gevaar komt.
Dumoulin: 'Verwacht dat de Tour ook zonder Bernal doorgaat'

Gisteren was Dumoulin te gast in een Facebook Live-sessie van Sporza. Hij vertelde al eerder dat hij een hoogtestage noodzakelijk acht om goed te zijn in de Tour de France. Voor Dumoulin is het logistiek niet lastig om naar de Alpen te trekken, mocht er nog niet gevlogen worden. Hij kan in de auto stappen. Dat is wel meteen een probleem voor renners uit Colombia, zoals titelverdediger Egan Bernal. "Dat is moeilijk", vindt Dumoulin. "Als er een kans is om de Tour toch in afgeslankte vorm te laten doorgaan, dan komt die Tour er wel. Als dat betekent dat 80 procent van het peloton er is en 20 procent zoals Bernal niet, dan verwacht ik dat er toch een Tour zal zijn."

Volgens Dumoulin is de wielersport economisch afhankelijk van het organiseren van wedstrijden. "Het gaat op economisch vlak heel zwaar worden voor het wielrennen", legt hij uit. "We komen straks in een economische crisis. Het wielrennen is een instabiele economie, gebouwd op de goodwill van sponsoren. Die systemen gaan als eerste de grote klappen krijgen. Daar zijn we als wielerwereld erg bang voor."

"We gaan heel erg ons best doen om toch nog koersen te organiseren, maar het mag nooit de volksgezondheid in gevaar brengen", vindt Dumoulin, die geen tegenstander is van het inkorten van de grote rondes. "Op lange termijn hoeft dat voor mij zeker niet", legt hij uit. "Maar dit jaar. zou dat wat mij betreft wel kunnen. Als dat betekent dat we het programma beter in kunnen vollen, zou dat van mij wel mogen."

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws