VIDEO | Retro: Gewiss-Ballan rijdt alles aan gort in de Waalse Pijl

We zouden vanmiddag liever naar de Waalse Pijl kijken, klauteren tegen de Mur de Huy, stervende zwanen versus springveren. Hoe dan ook, het coronavirus gooit roet in het eten. Daarom gaan we terug naar de beruchte editie van 1994, waar Gewiss-Ballan gigantisch huishield en alles aan gort reed. Die dag rezen er vragen, de antwoorden kwamen later...
VIDEO | Retro: Gewiss-Ballan rijdt alles aan gort in de Waalse Pijl

Ploegarts Michele Ferrari van Gewiss-Ballan deed er in L'Equipe niet geheimzinnig over: alles wat niet verboden was, was volgens hem toegestaan. 1994, het jaar waarin Epo haar doorbraak maakte. Toen al waren er de twijfels, de scepsis. Er werd al langer gepraat over Epo, maar nadat Ferrari zijn mond er over opentrok, werd het duidelijk.

De koers die onlosmakelijk verbonden lijkt aan Epo is de Waalse Pijl van 1994. Op de tweede beklimming van de Mur de Huy rijdt het Gewiss-Ballan trio Moreno Argentin, Giorgio Furlan en Jevgeni Berzin weg bij de rest. Zonder moeite ogenschijnlijk. Gedrieën reden ze ruim 60 kilometer in de aanval. Argentin mocht winnen, Furlan werd tweede en Berzin maakte het podium vol. Gianni Bugno, best of the rest, werd vierde op meer dan een minuut.

Het was in die jaren 'meedraaien of aftaaien'. Oftewel, je gebruikt Epo en je doet mee, of je kiest ervoor om niet te gebruiken. Het gevolg daarvan was wel dat uitslagen rijden zo goed als onmogelijk werd.

Laatste nieuws