HomeRetroVergeten renner: Grzegorz Gwiazdowski

Vergeten renner: Grzegorz Gwiazdowski

Het is 22 augustus 1999. Het Kampioenschap van Zürich wordt verreden en renners als Michael Boogerd, Frank Vandenbroucke, Andrei Tchmil en Paolo Bettini staan vol ambitie aan de start. Het toen nog prestigieuze wereldbekerklassement nadert z’n einde en ’s werelds beste coureurs zijn gespannen. ‘Zürich’ is dan ook niet zomaar een wedstrijd.

Grote namen als Maurizio Fondriest, Johan Museeuw, Michele Bartoli en lang daarvoor Gino Bartali, Jan Janssen en Roger De Vlaeminck sieren de erelijst. Nee, een pannenkoek kan hier onmogelijk komen winnen. Als je Boogerd voor de start gevraagd had of Grzegorz Gwiazdowski een kans zou maken op de overwinning zou hij je hoofdschuddend aankijken en vriendelijk verzoeken snel weg te gaan. Groot was dan ook de verbazing toen de 24-jarige Pool van La Francaise des Jeux in de finale zomaar bij al die kleppers wegrijdt. Je ziet ze denken: wie is die vlerk?

Wel, die vlerk luistert naar de onuitsprekelijke naam Grzegorz Gwiazdowski en is tweedejaars prof bij Cofidis. Als je naar de rennerslijst van die ploeg kijkt, dan kan je niet anders concluderen dan dat Gwiazdowski zich verloren moet hebben gevoeld in dat team. Gwiazdowski spreekt geen woord Frans en aan het diner stootten zijn Franse ploeggenoten Gwiazdowski alleen aan als hij het potje zout door moet geven. Gwiazdowski vraagt zich af wat hij hier in Frankrijk te zoeken heeft en belt elke avond met zijn moeder in Polen. Gwiazdowski wil terug.

Tot die bloedhete 22ste augustus. Cofidis ploegleider Alain Bondue heeft renners tekort voor deze loodzware Zwitserse klassieker en dus krijgt Gwiazdowski een telefoontje. Of hij wel als de gesmeerde bliksem het eerste vliegtuig naar Zwitserland wil pakken want Cofidis moet natuurlijk wel met 9 renners aan de start komen. De brave Gwiazdowski pakt snel zijn fiets in en haast zich naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Onderweg zoekt hij de startlijst van Züri-Metzgete op en daar wordt de Pool niet vrolijk van. Laat ik maar proberen om in de vroege vlucht te zitten. Dan krijg ik in elk geval geen donderpreek, denkt Gwiazdowski.

Dat lukt wonderwel. Samen met Jörg Jaksche, Arturas Kasputis en Laurent Brochard zit Gwiazdowski in de vroege ontsnapping en hij voelt zijn benen niet. Niet dat al begint te dromen, daarvoor herbergt dit peloton veel te veel kwaliteit. Als de favorieten de vluchters in de finale op de nek vallen lijkt het sprookje dan ook voorbij voor Gwiazdowski. Maar in plaats van uit te bollen richting de finish stijgt Gwiazdowski die dag boven zichzelf uit. De tenoren kijken vooral naar elkaar en als Gwiazdowski nog eens vol aanzet laten ze de Pool eventjes rijden. Gwiazdowski kijkt nog een keer achterom en weet dan: dit is mijn moment. Hij rijdt zich compleet de vernieling in maar komt alleen over de streep. Zonder een zegegebaar te maken rijdt Gwiazdowski zich de geschiedenisboeken in.

De winst in het Kampioenschap van Zürich is echter niet het startpunt van een grote carrière. Gwiazdowski verhuist naar La Francaise des Jeux maar hij maakt in 2000 geen enkele keer indruk. Marc Madiot is klaar met die rare Pool en biedt hem geen contract meer aan. Er zijn ook geen andere ploegen die zich melden voor Gwiazdowski en dus komt er op 26-jarige leeftijd al een einde aan de loopbaan van Grzegorz Gwiazdowski. 

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vader Adrie dankt Wout van Aert voor steun: ‘Ik zou eerder parkoers tegen ‘Matje’ maken’

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het feit dat...

Fem van Empel bijzonder geëmotioneerd na wereldtitel: ‘Nu even er tussenuit naar Marrakech’

Van Empel trok al vroeg in de wedstrijd ten aanval en kwam ook solo...

Fem van Empel wordt op haar 20e wereldkampioen veldrijden bij de dames elite, ook zilver en brons voor Nederland

In Hoogerheide streden de allerbeste dames vandaag om de wereldtitel in het veld. Dat...

WK beloften | Ijzersterke Thibau Nys maakt favorietenrol waar na onemanshow, zilver voor Del Grosso

Op de grote clash moeten we nog één dagje wachten. Wie vandaag wel al...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...