Andy Schleck: 'Er gaan slachtoffers vallen'
Andy Schleck was te gast in de podcast van Lance Armstrong en praatte met The Boss over onder meer Luik-Bastenaken-Luik en wat de gevolgen van het coronavirus voor het wielrennen zijn. De 34-jarige Luxemburger ziet het somber in zegt hij.
Naast Schleck schoven ook Stephen Roche en vaste gasten Johan Bruyneel en Georgen Hincapie aan in The Move, zoals de podcast heet. De afgelopen weken stond er telkens een andere voorjaarskoers centraal. In de voorlopig laatste aflevering stond Luik-Bastenaken-Luik centraal, de koers die Schleck in 2009 wist te winnen. Schleck vertelt dat hij in dat jaar een goede voorbereiding kende en dat hij en z'n ploegmakkers van Saxobank het juiste strijdplan hadden. Zo zette Jakob Fuglsang zich 100 kilometer lang op kop. "Fuglsang heeft vanaf het keerpunt in Bastekanen tot mijn aanval op de Roche aux Faucons kop kop gereden", vertelt Schleck daarover. "Ik wou daar aanvallen en wist van de vorige wedstrijden dat enkel Rebellin me zou kunnen volgen. Toen hij niet mee was ging ik volle bak. Overigens was het ook niet mijn bedoeling om lang met Philippe Gilbert samen te rijden. Hoe langer hij meezit, hoe gevaarlijker hij wordt."
Volgens Schleck maakte Gibert in die jaren altijd de fout om op La Redoute al aan te willen vallen. De helling ligt vlakbij Gilberts geboortedorp en volgens de Luxemburger wilde Gilbert daar per sé aanvallen, voor de ogen van zijn fans.
'Ik zie niet in hoe de Tour door kan gaan'
Schleck is inmiddels al enkele jaren met wielerpensioen, maar is als eigenaar van een fietsenzaak nog altijd actief in de wielersport. Hij vertelt Armstrong, nadat die hem daar naar vroeg, dat hij de toekomst van de sport niet rooskleurig inziet. "Ik denk niet dat er in 2020 nog gekoerst wordt", stelt hij. "Ook de Tour niet."
"Ik woon vlakbij de Franse grens en zie wat daar gebeurt. De ziekenhuizen kunnen de stroom van patiënten nauwelijks aan. September is nog ver, maar als mensen nu al niet over straat kunnen zonder mondmaskers en met anderhalf meter afstand, dan zie ik niet in hoe de Tour door kan gaan."
"Ik zie de toekomst niet rooskleurig in", vervolgt hij. "Er gaan slachtoffers vallen. De Tour is de levensader van het wielrennen. Zonder dat gaan sponsoren afhaken. Ik hoop wel dat de Tour doorgaat natuurlijk, ook al is het maar voor een week. Maar misschien kan het ook voor een reset zorgen. De Tour hoeft na deze crisis niet meer allesbepalend te zijn."
Kijk de podcast hier terug
- Cor Vos