Definitief geen Vuelta-start in Utrecht dit jaar

De Vuelta a España start dit jaar definitief niet in Utrecht. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode, zo meldt de organisatie. Er wordt nu onderzocht of de wedstrijd in 2022 in Utrecht kan starten.
Definitief geen Vuelta-start in Utrecht dit jaar

Dit jaar zou de Vuelta in Utrecht starten en nadien nog twee dagen in Noord-Brabant verblijven. Dat feestje gaat helaas niet door. De UCI had vanwege het Corona-virus om verplaatsing van La Vuelta gevraagd om zo de organisatie van de Tour de France in augustus en september mogelijk te maken. Dit betekende dat de start in Nederland verplaatst moest worden naar het najaar. Naast de organisatorische barrières, achten de projectorganisatie en de publieke partners het niet wenselijk om -in de grote onzekerheid die er heerst rond de situatie van het Corona virus- te koersen op een publieksevenement in het najaar.

Of La Vuelta in 2022 zal starten in Nederland wordt de komende tijd uitgezocht. De organisatie van La Vuelta heeft aangegeven dat uitsluitsel in het eerste kwartaal van 2021 op tijd is.

"We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om uit te zoeken of de start in het najaar zou lukken, maar het bleek een te lastige opdracht", vertelt projectmanager Martijn van Hulsteijn. "Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in Corona-tijd."

Vuelta-baas Javier Gullién is begripvol en zet de deur wijd open voor een start in 2022: "We wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan. We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken."

Laatste nieuws