Video | Precies 20 jaar geleden startte de Giro in Groningen: Cipollini in tijgerpak, volgepakt Gironingen

Mooie beelden van precies twintig jaar geleden. Een afgeladen Groningen en Cipo had z'n beste kloffie aangetrokken...

VIDEO | Achttien jaar geleden startte de Giro in Groningen

De laatste jaren zijn we in Nederland aardig verwend geraakt met de start van een grote ronde binnen onze landsgrenzen. De Giro d'Italia (2010 in Amsterdam, 2016 in Apeldoorn), de Vuelta (2009, Assen) en ook de Tour (2010 Rotterdam, 2015 Utrecht) vertrokken in het recente verleden allemaal al eens vanuit Nederland.

Daar komt dit jaar weer een Vuelta-start in Utrecht bij, maar we zijn nu met de Giro bezig en die startte precies 20 jaar geleden in Groningen. Een terugblik in beeld en geluid op die Giro-start onder d'Olle Grieze (de Martinitoren dus..)

Gironingen 2002

Mario Cipollini die de show stal in een tijgeroutfit (zie onder), Nederlandse trots Michael Boogerd, Marco Pantani... Twintig jaar geleden startte de Giro d'Italia op de Grote Markt van Groningen, waarna er 6,5 kilometer door het centrum en over de Diepenring werd gereden.

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Op YouTube vonden we een sfeerreportage en verslag van die onvergetelijke dag, nu twintig jaar geleden. Daaronder nog wat mooie foto's.

Garzelli, Boogerd, Casagrande, Cipollini en Simoni
Marco Pantani en Michael Boogerd op de Grote Markt
Paraderen of hard rijden? Cipo werd uiteindelijk dertiende in die proloog en won daags nadien in Münster.

Met Francesco Casagrande, Michele Bartoli, Cadel Evans, Robbie McEwen, Davide Rebellin, Fernando Escartin, Alessandro Petacchi, Tyler Hamilton en Óscar Pereiro Sio stond er een hoop schoon volk aan de start. De Spanjaard Juan Carlos Domínguez van Phonak was de verrassende winnaar, voor Rik Verbrugghe en Paolo Savoldelli. Laatstgenoemde zou uiteindelijk het eindklassement naar zich toetrekken.