Geen Palio in Siena, hoe nu met Strade Bianche?

De Palio, de wereldberoemde paardenrace op het Piazza del Campo in Siena wordt dit jaar, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, niet verreden. De wedstrijd zou normaal gesproken op 2 juli en 16 augustus plaatsvinden. Dit roept de nodige vraagtekens op voor de Strade Bianche, die op 1 augustus het nieuwe wielerseizoen moet openen.
Geen Palio in Siena, hoe nu met Strade Bianche?

De Palio is een paardenrace die al sinds 1287 wordt gehouden. De 17 wijken binnen de stadsmuren van Siena nemen het tegen elkaar op, op het beroemde Piazza del Campo. Dat feestje gaat niet door, wat natuurlijk de nodige vraagtekens oproept voor de Strade Bianche. Een wedstrijd zonder publiek is een optie. Dat vertelt de Belgische bondsvoorzitter Tom Van Damme in Het Laatste Nieuws.

"In Italië is men er van overtuigd dat het gaat werken", klinkt het. "Maar we weten dat de voorwaarden waaronder de wedstrijd plaatsvindt, nog niet zijn vastgelegd. Een hardloopwedstrijd zonder publiek is mogelijk, net als een autorace op een afgesloten circuit. Het uitgangspunt is dat dit jaar niets normaal is. Laten we dan reden wat gered kan worden en doen wat we kunnen", zegt hij.

Andere maatregelen, zoals het massaal testen van atleten en quarantainemaatregelen in het geval een atleet positief test, zijn al naar voren gebracht in andere sporten. De wielerwereld moet een dergelijk veiligheidsplan nog uitwerken.

Desnoods zonder publiek

Van Damme vertelt dat hij hoop dat wedstrijden hetzelfde blijven, desnoods zonder publiek. "Kunnen atleten samen hun sport beleven? Ik hoop het. Wanneer contact niet mogelijk is, zullen teamsporten wegvallen. We moeten kijken wat we kunnen doen. Moet er getest worden? Moeten renners in quarantaine en zijn er dan nog andere maatregelen nodig? Dat weten we nog niet."

De Strade Bianche is één van de eerste wedstrijden die werden uitgesteld in verband met het coronavirus. Het is nu de aftrap van het (Italiaanse) wedstrijdseizoen.

Laatste nieuws