HomeNieuwsBoogerd over boek Dekker: 'Het verandert je als mens'

Boogerd over boek Dekker: ‘Het verandert je als mens’

Michael Boogerd ondervindt nog altijd last van de biografie van Thomas Dekker. Dat vertelt hij in het NPO-programma 'De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld', waarin de 47-jarige Hagenaar samen met cabaretier Edson da Graça in een terreinwagen door Slowakije reed.

In het programma rijden koppels BN'ers vier dagen over de gevaarlijkste wegen, zoals de titel al een beetje doet vermoeden. Boogerd vertelt, nadat Da Graça hem daar naar vroeg, dat het dopinggebruik erg geleidelijk ging. “Bij de amateurs en junioren was ik echt wereldtop”, vertelt Boogerd. “Toen ik beroepsrenner werd, leek het wel alsof ik niets meer kon. Vrij snel kom je er achter dat er iets gaande is. Daar wordt ook over gesproken; er is een middel dat veel renners gebruiken en daarom gaat het zo hard. Toen heb ik die keuze eigenlijk vrij snel gemaakt.”

Boogerd had toen niet het idee dat hij iets verkeerd deed. “Iedereen deed het, dus ik had nooit het gevoel dat ik de boel aan het belazeren was.”

Kleine huis op de prairie

“Ik baal eigenlijk gewoon meer dat ik niet uit een andere generatie ben gekomen. In de generatie voor mij gebeurde er veel, maar zij kwamen er veel makkelijker mee weg dan wij. De generatie ná mij heeft weer kunnen bogen op de slechte generatie die wij waren”, vindt de oud-renner. “Het lijkt wel alsof alles wat voor en na ons zat rechtstreeks uit het kleine huis op de prairie kwam, en dat wij een beetje het kwaad waren.”

Beide mannen spraken ook over de veelbesproken biografie van Thomas Dekker uit 2016. In dat boek vertelt Dekker zijn versie over wat er in die tijd bij Rabobank achter de schermen gaande was. Dat boek zat en zit Boogerd niet lekker, vertelt hij. “Nadat het boek was uitgekomen, liep ik maandenlang rond met een gevoel van – niet dat ik hem iets aan wilde doen of zo – dat ik een keer gerechtigheid moest halen. Het is een heel slechte gedachte en daar ga je je heel slecht door voelen. En dan kom je eigenlijk in een soort depressie terecht. Daar heb ik echt wel last van ondervonden. En nog steeds.”

“Misschien is het niet terecht als ik het zo zeg, maar vooral door het onrecht dat me is aangedaan”, zegt Boogerd over zijn gevoelens daarover. “Ten eerste omdat iemand op die manier over jouw rug geld verdient en dat in het boek misschien ook wel op een bepaalde manier is geschreven, dat het heel spectaculair is. Ik ga niet zeggen dat het allemaal niet waar is, absoluut niet. Maar het is hier een daar wel een beetje aangedikt.”

Zo in het leven moeten staan

Volgens Boogerd lijkt het in het boek alsof hij Dekker aan de doping heeft gebracht, maar dat is volgens hem absoluut niet waar. “Dekker is pas op het allerlaatste moment bij mij terechtgekomen en daarvoor regelde hij het gewoon allemaal zelf of via iemand anders.” Toch staat Boogerd er best voor open om het bij te leggen met Dekker, zegt hij. “Al toen het boek uitkwam heb ik hem een paar keer geappt en gevraagd naar het wat en waarom.”

Het boek heeft hem veranderd, vertelt hij tot slot. “Ik ben best lastig geworden in het vertrouwen van mensen. Het is helemaal niet leuk als je zo in het leven moet staan.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Tour | Groenewegen weet met ultieme jump Wout van Aert te verslaan

Vroeg in de rit ontstond een kopgroep. Aangezien het geheid in een sprint zou...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...