Strava klassementen en routes zijn niet langer gratis

Strava heeft een drastische wijziging in haar beleid doorgevoerd. Het komt er in het kort op neer dat veel gratis functies vanaf nu alleen nog beschikbaar zijn wanneer je een abonnement hebt. Het gaat om onder meer leaderboards, segmentanalyse en de routebouwer. We zetten de veranderingen voor je op een rijtje.

Strava klassementen en routes zijn niet langer gratis

Strava heeft al geruime tijd een abonnementsoptie, hoewel dit voornamelijk trainingsanalyse en andere extra's bood. Nu brengt Strava haar gratis service flink terug en zijn een aantal basisfuncties alleen nog maar beschikbaar voor abonnees. Dat houdt in dat gratis gebruikers niet langer meer het volledige klassement van segmenten kunnen bekijken, inspanningen niet meer kunnen analyseren en geen routes meer kunnen maken.

Gratis proefperiode en nieuwe functies

Bestaande gebruikers krijgen vanaf vandaag een gratis proefperiode van 60 dagen aangeboden, maar daarvoor moet je je wel aanmelden en betaalgegevens invoeren. Deze proefversie is overigens alleen beschikbaar voor huidige Strova-Gebruikers.

Strava heeft tevens een reeks nieuwe functies voor abonnees uitgebracht, waaronder een vernieuwde routebouwer voor desktop die nu veel van de functies bevat die voor het eerst beschikbaar waren op mobiel. Daarnaast ook gepersonaliseerde routes en een bijgewerkt trainingsdashboard.

Welke Strava-functies zijn niet langer gratis meer?

Even kort op een rijtje. Zonder abonnement kun je de volgende functies niet meer gebruiken:

- Leaderboards met volledig segment

- Analyse van segmentinspanningen en vergelijken van resultaten

- Routebouwer

- Route-aanbevelingen

Segmenten: verschil tussen gratis en abonnement

Voor veel fietsers zijn de segmenten de belangrijkste reden om Strava te gebruiken. Het KOM-metje van je fietsmaten of buurman afpakken en je tijd vergelijken met anderen maakt Strava voor velen zo leuk. Om volledige toegang tot de segmenten te hebben, moet je voortaan dus betalen. Dat komt omdat volgens Strava deze segmenten echter erg complex en duur zijn om te onderhouden. Overigens kun je als gratis gebruiker gewoon nog segmenten aanmaken en de top-10 van een segment bekijken. Als gratis gebruiker blijft je tijd ook staan in het klassement, je kunt het echter zelf niet bekijken, maar je kunt wel nog steeds de details van een segment bekijken of segmenten opzoeken.

In het kort zit de meerwaarde van een lidmaatschap in het volgende: je kunt de volledige leaderboards bekijken, analyseren, resultaten vergelijken en analyseren. Allemaal functies waar je als gratis lid geen toegang tot hebt.

Routebouwer

Strava's routebouwer is dus ook niet gratis meer. Je kunt als gratis gebruiker nog steeds de routes die je zelf of die anderen gemaakt hebben gebruiken, maar nieuwe routes maken of bestaande aanpassen zit er niet meer in. Als abonnee krijg je er wel wat extra's bij. Zo kun je bijvoorbeeld zien op wat voor ondergrond je fietst, vergelijkbaar met hoe Komoot dat doet. Daarnaast kun je ook je voorkeur qua ondergrond geven, bijvoorbeeld gravel. Ook kun je aangeven of je juist veel of weinig wil klimmen.

Waarom doet Strava dit?

De hamvraag is natuurlijk, waarom doet Strava dit? In een bericht aan alle gebruikers vertellen de oprichters dat ze de langetermijnvooruitzichten van Strava willen verbeteren. Er werken 180 mensen en het is naar eigen zeggen nog geen winstgevend bedrijf. "De focus op betaalde lidmaatschappen garandeert dat we er over tientallen jaren nog steeds voor sporters kunnen zijn, met dezelfde open benadering als nu", stellen oprichters Mark Gainey en Michael Horvath. "De opbrengst van de lidmaatschappen willen we rechtstreeks investeren in meer en betere functies, niet om je feed vol advertenties te stoppen en je persoonljke informatie te verkopen. We willen een product maken dat zo goed is dat je er graag voor betaalt."

Bij een jaarabonnement kost een betaald lidmaatschap bij Strava 5 euro per maand.