HomeNieuwsSimeoni: 'Armstrong verdient een tweede kans'

Simeoni: ‘Armstrong verdient een tweede kans’

In de veelbesproken ESPN docu LANCE vertelt Lance Armstrong dat hij in 2013 naar Italië is gegaan om zijn excuses aan te bieden aan Filippo Simeoni, omdat hij hem tijdens de Tour van 2004 vernederde. Simeoni vertelde gisteren dat hij vindt dat Armstrong een tweede kans verdient.

In de achttiende etappe van de Tour de France in 2004 probeerde Simeoni de oversteek te maken naar de kopgroep. Dit was tegen het zere been van Armstrong, die met hem meesprong om de Italiaan te dwingen terug te keren naar het peloton. Immers, de aanwezigheid van geletruidrager Armstrong zou andere ploegen er toe hebben gezet om het gat naar de kopgroep dicht te rijden.

De oorsprong van deze vete lag in 2002, toen Simeoni getuigde tegen Michele Ferrari, de coach van Armstrong tijdens diens zeven Touroverwinningen. Simeoni gebruikte, toen hij samenwerkte met Ferrari, ook doping. De Italiaan spande een lasterzaak aan tegen Armstrong, nadat de Amerikaan hem een leugenaar had genoemd omdat hij zich tegen Ferrari uitsprak. “Je hebt een grote fout gemaakt. Ik heb tijd, ik heb geld en ik kan je kapotmaken wanneer ik maar wil”, zou Armstrong volgens Simeoni tegen hem hebben gezegd.

In de documentaire vertelt Armstrong dat hij in 2013 naar Italië ging om zich te verontschuldigen tegenover Simeoni. “Toegegeven, Lance Armstrong kwam speciaal vanuit Texas naar Italië om mij te ontmoeten en persoonlijk met me te praten. Hij belde me en we maakten een afspraak voor een ontmoeting in Rome”, vertelt Simeoni tegen de Italiaanse krant Il Giornale. “We spraken meer dan een uur naar elkaar. Ik luisterde vooral naar excuses en van mijn kant legde ik hem mijn kwelling woede en pijn uit voor wat hij mij heeft laten overkomen.”

‘Iedereen verdient een tweede kans’

“Hij wilde me een lesje leren”, vertelt Simeoni over wat er in die achttiende etappe van de Tour van 2004 gebeurde. “Hij wilde dat ik een openbare vernedering zou ervaren en hij deed het.” Simeoni vertelt dat hij verrast was door de reacties van enkele andere renners in het peloton. “Ze hebben me beledigd alsof ik een verrader ben”, legt hij uit, met de toevoeging dat hij van enkelen wel excuses heeft gehad.

“Armstrong is een man die een fout heeft gemaakt, zijn fouten heeft toegegeven en daar de prijs voor heeft betaald. Maar het klopt dat hij die bladzijde heeft omgeslagen”, gaat de Italiaan verder. “En iedereen verdient een tweede kans. Ze hebben zijn zeven Tours afgenomen, maar iedereen die op een fiets heeft gereden, weet dat hij die Tours nog steeds heeft gewonnen. Hij zou ze waarschijnlijk zelfs zonder doping hebben gewonnen, ook al zou het moeilijker voor hem zijn geweest.”

Wanneer de Italiaan gevraagd wordt naar andere renners met een levenslange schorsing, zoals Danilo Di Luca of Riccardo Riccò, zegt hij het volgende: “Het nu misschien de tijd om die pagina om te slaan. Iedereen verdient een tweede kans, zelfs mensen als Lance Armstrong.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Video | Genant! Engelse commentatoren hebben bij eerbetoon Chris Anker Sørensen geen idee wie het is

De Touretappe van gisteren van Roskilde naar Nyborg was een groot Deens volksfeest, maar...

Meer zoals dit

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Lampaert raakt gele trui kwijt aan Van Aert: ‘Veel tijd om te genieten van geel was er niet’

Een mooie opsteker was wel de overwinning van ploegmakker Fabio Jakobsen, waar Yves Lampaert...