HomeNieuwsSimeoni: 'Armstrong verdient een tweede kans'

Simeoni: ‘Armstrong verdient een tweede kans’

In de veelbesproken ESPN docu LANCE vertelt Lance Armstrong dat hij in 2013 naar Italië is gegaan om zijn excuses aan te bieden aan Filippo Simeoni, omdat hij hem tijdens de Tour van 2004 vernederde. Simeoni vertelde gisteren dat hij vindt dat Armstrong een tweede kans verdient.

In de achttiende etappe van de Tour de France in 2004 probeerde Simeoni de oversteek te maken naar de kopgroep. Dit was tegen het zere been van Armstrong, die met hem meesprong om de Italiaan te dwingen terug te keren naar het peloton. Immers, de aanwezigheid van geletruidrager Armstrong zou andere ploegen er toe hebben gezet om het gat naar de kopgroep dicht te rijden.

De oorsprong van deze vete lag in 2002, toen Simeoni getuigde tegen Michele Ferrari, de coach van Armstrong tijdens diens zeven Touroverwinningen. Simeoni gebruikte, toen hij samenwerkte met Ferrari, ook doping. De Italiaan spande een lasterzaak aan tegen Armstrong, nadat de Amerikaan hem een leugenaar had genoemd omdat hij zich tegen Ferrari uitsprak. “Je hebt een grote fout gemaakt. Ik heb tijd, ik heb geld en ik kan je kapotmaken wanneer ik maar wil”, zou Armstrong volgens Simeoni tegen hem hebben gezegd.

In de documentaire vertelt Armstrong dat hij in 2013 naar Italië ging om zich te verontschuldigen tegenover Simeoni. “Toegegeven, Lance Armstrong kwam speciaal vanuit Texas naar Italië om mij te ontmoeten en persoonlijk met me te praten. Hij belde me en we maakten een afspraak voor een ontmoeting in Rome”, vertelt Simeoni tegen de Italiaanse krant Il Giornale. “We spraken meer dan een uur naar elkaar. Ik luisterde vooral naar excuses en van mijn kant legde ik hem mijn kwelling woede en pijn uit voor wat hij mij heeft laten overkomen.”

‘Iedereen verdient een tweede kans’

“Hij wilde me een lesje leren”, vertelt Simeoni over wat er in die achttiende etappe van de Tour van 2004 gebeurde. “Hij wilde dat ik een openbare vernedering zou ervaren en hij deed het.” Simeoni vertelt dat hij verrast was door de reacties van enkele andere renners in het peloton. “Ze hebben me beledigd alsof ik een verrader ben”, legt hij uit, met de toevoeging dat hij van enkelen wel excuses heeft gehad.

“Armstrong is een man die een fout heeft gemaakt, zijn fouten heeft toegegeven en daar de prijs voor heeft betaald. Maar het klopt dat hij die bladzijde heeft omgeslagen”, gaat de Italiaan verder. “En iedereen verdient een tweede kans. Ze hebben zijn zeven Tours afgenomen, maar iedereen die op een fiets heeft gereden, weet dat hij die Tours nog steeds heeft gewonnen. Hij zou ze waarschijnlijk zelfs zonder doping hebben gewonnen, ook al zou het moeilijker voor hem zijn geweest.”

Wanneer de Italiaan gevraagd wordt naar andere renners met een levenslange schorsing, zoals Danilo Di Luca of Riccardo Riccò, zegt hij het volgende: “Het nu misschien de tijd om die pagina om te slaan. Iedereen verdient een tweede kans, zelfs mensen als Lance Armstrong.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...